RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Fagbevægelsen får JA til konflikt mod Ryanair

Fagbevægelsen havde taget de røde faner med i dag til Arbejdsretten. Kvinden på fotoet er  Thilde Waast, formand for Flyvebranchens Personale Union.
Fagbevægelsen havde taget de røde faner med i dag til Arbejdsretten. Kvinden på fotoet er Thilde Waast, formand for Flyvebranchens Personale Union. Foto: Scanpix

Fagbevægelsen får ja til konflikt mod Ryanair, blev det kort efter klokken 14 meddelt i dag, onsdag, i Arbejdsretten i København.

Arbejdsretten er i sin afgørelse i Ryanair-sagen nået frem til, at Flyvebranchens Personale Union lovligt kan indlede konflikt mod det irske luftfartsselskab.

Konflikten kan tidligst træde i kraft midnat mellem mandag og tirsdag i næste uge.

Afgørelsen glæder Jan Villadsen, formand for 3F Transport:

- Det er en rigtig vigtig dom for os, som jeg kun kan hilse velkommen. Det betyder, at den danske model kan fungere som værn mod social dumping, når store internationale selskaber ønsker at slå sig ned i Danmark og gøre forretning hen over hovedet på de ansatte, siger Jan Villadsen til TV2.dk.

Hvis ikke Ryanair tegner overenskomst med fagforeningen FPU, der organiserer kabinepersonalet i Københavns Lufthavn, er der stor sandsynlighed for, at Ryanairs fly vil blive forhindret i at lette fra København, fordi de ikke kan få brændstof, bagage eller mad ombord.

Det var ventet, at Flyvebranchens Personale Union (FPU) kunne starte sin konflikt mod Ryanair midnat mellem mandag og tirsdag, men formentlig træder den først i kraft omkring 18. juli, hvis Ryanair ikke vælger at indgå overenskomst. Sker det ikke, er der stor sandsynlighed for, at Ryanairs fly bliver på jorden i Københavns Lufthavn, fordi de ikke kan få brændstof, bagage eller mad ombord, skriver Fagbladet 3F.

LO ønskede, at Ryanair tegnede en dansk overenskomst for sit personale på selskabets baser i Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn. Det krav har Ryanair afvist indtil nu. Derfor hev LO og Flyvebranchens Personale Union Ryanair i Arbejdsretten.

Kort efter afgørelsen meddeler flyselskabets danske advokat, Michael Møller Nielsen, at selskabet nu vil have Arbejdsretten til at vurdere, om en sympatikonflikt rettet mod luftfartsselskabet vil medføre problemer med brud på flysikkerheden. Det skriver Ritzau.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.