Fagbevægelsen advarer Hjort: Din sparekniv rammer arbejdere i u-landene

Regeringens sparekniv rammer fagbevægelsens U-landssekretariat og 3F, der til sammen skal spare knap 23 millioner kroner.
Finansministeren lægger op til at spare 23 millioner kroner i 3F og Ulandssekretariatet. Det vil give færre penge til at hjælpe arbejdere i blandt andet Afrika og Asien. 
Finansministeren lægger op til at spare 23 millioner kroner i 3F og Ulandssekretariatet. Det vil give færre penge til at hjælpe arbejdere i blandt andet Afrika og Asien.  Foto: Søren Bidstrup, Scanpix.

Bygningsarbejdere i Afrika, der knokler til en ussel dagløn og risikerer deres liv på grund af manglende sikkerhed, kommer også til at mærke den danske finansministers sparekniv.

Det samme gør arbejderne på bananplantager i Nicaragua og syerskerne på tøjfabrikkerne i Bangladesh.

I dag får arbejdere i en række udviklingslande nemlig dansk hjælp via 3F og Ulandssekretariatet til at organisere sig og kæmpe for bedre løn- og arbejdshold.

Men regeringen skærer tilskuddet til de to organisationer med knap 23 millioner kroner, hvilket betyder, at man er nødt til at lukke og slukke i flere lande og skærer ned på aktiviteter i en stribe andre lande.

Meget alvorligt

Ledelseskonsulent i 3F’s afdeling for international solidaritet og udvikling, Bjarne Harder Larsen, er en trist mand efter budskabet om, at hans afdeling mister 8.6 millioner kroner på finansloven.

- Vi er nødt til at lukke mange af vores aktiviteter. En fjerdedel af vores indtægter forsvinder. Det er meget alvorligt, siger han.

Også leder af Ulandssekretariatet Mads Bugge er godt muggen over, at regeringen fjerner 14,1 millioner kroner på hans budget fra årsskiftet. Det svarer til, at næsten en tredjedel af de offentlige støttekroner forsvinder fra LO og FTF’s fælles Ulandssekretariat.

Færre penge til retfærdigt arbejdsmarked

- Vi kommer til at lukke kontorer, gennemfører en fyringsrunde og afslutte partnerskaber i nogle lande. Med færre penge har vi færre muligheder for at hjælpe med at understøtte opbygningen af et mere retfærdigt arbejdsmarked, hvor færre udbyttes, siger Mads Bugge.

Ulandssekretariatet arbejder for at fremme demokrati, arbejdstagerrettigheder og arbejdsmiljø, styrke arbejdsmarkedet og bekæmpe fattigdom i udviklingslandene. Det gør man ved at styrke fagbevægelsen i Afrika, Asien, Latinamerika og i Mellemøsten og Nordafrika.

- Det er ubehageligt, at vi nu må skære ned. Mange arbejdere i ulandene vil kunne mærke, at vi ikke længere er der til at hjælpe med at opbygge nogle ordentlige arbejdsmarkeder, hvor man forhandler om tingene, fastslår Mads Bugge.

Presset på arbejderne vil vokse

3F arbejder i blandt andet Mocambique, Bangladesh, Nicaragua og Palæstina, hvor de støtter arbejdere, hvis grundlæggende rettigheder krænkes. Mange steder har folk ikke ret til at forhandle løn eller organisere sig, og det giver arbejdsgiverne alle muligheder for at skalte og valte med arbejdskraften og se gennem fingre med arbejdsmiljø og sikkerhed.

- Arbejderne og fagbevægelsen i nogle lande vil fremover opleve at få mindre støtte eller slet ingen støtte. Det vil betyde, at presset på lønmodtagerne vil blive endnu større fra arbejdsgiverne. Eller sagt på en anden måde vil den faglige kamp for at forbedre arbejdsforholdene blive mindre, beklager Bjarne Harder Larsen.

Han pointerer, at en stærkere fagbevægelse er en forudsætning for udviklingen af et stabilt arbejdsmarked og større lighed for klodens fattigste.

I dag arbejder forholdsvis få organisationer i den 3. verden med uddannelser i fagforeningsarbejde, og det gør Bjarne Harder Larsen brandærgerlig, at man svækker arbejdet med at opbygge social dialog i udviklingslandene.

Både Mads Bugge og Bjarne Harder Larsen understreger, at det endnu ikke er besluttet, hvordan besparelserne præcis skal udmøntes.

Her rammer sparekniven
  • Regeringen lægger op til at spare i alt 2,3 milliarder kroner på udviklingsbistanden på næste års finanslov.
  • Blandt andet vil en række danske ulandsorganisationer få skåret i deres tilskud næste år.
  • Ulandssekretariatet får i 2015 45,0 millioner kroner på finansloven. I 2016 får Ulandssekretariatet 30,9 millioner kroner, og skal dermed spare 14,1 million kroner.
  • 3F får i år 35 millioner kroner på finansloven til internationalt solidaritetsarbejde. Næste år får 3F 26,4 milioner kroner og skal dermed skære 8,6 millioner kroner.

Kilde: Finanslovsforslag for 2016.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.