Færre forsvindingsnumre: Demente udstyres i stigende grad med GPS

Flere og flere danskere bliver udstyret med en GPS, som kan træde til, hvis hukommelsen slår fra. Alzheimerforeningen er glad for initiativet.
Rundt om på landets plejehjem, er der flere og flere demente, der får en GPS i lommen, hvis de skal ud at gå en tur.
Rundt om på landets plejehjem, er der flere og flere demente, der får en GPS i lommen, hvis de skal ud at gå en tur. Foto: Iris/Scanpix/Arkiv

Stadigt flere demente danskere får en GPS, så de hurtigt kan blive fundet, hvis de får forvildet sig væk fra deres hjem.

Indenfor de seneste to år er udbredelsen af alarmsystemer til demente steget markant. Det viser tal, som Berlingske har indhentet i flere af landets kommuner.

Bare i København og Aarhus er der omkring 450 demente, der har fået en GPS.

Større tryghed og færre efterlysninger

I Alzheimerforeningen hilser man udbredelsen af GPS'erne velkommen.

- Det skaber tryghed for såvel de pårørende som de demente. Brugen af GPS gør også, at demente længere kan blive ved med at deltage i aktiviteter rundt omkring, og det har stor betydning for både deres livskvalitet og i forhold til at mindske demenssymptomerne og forsinke sygdommens udvikling, siger foreningens direktør, Nis Peter Nissen til Berlingske.

Årligt er der et sted mellem 1.000 og 1.500 demente ældre, der forsvinder og må efterlyses af politiet. Det viste flere opgørelser for nogle år siden.

Selvom langt de fleste demente bliver fundet igen, er der årligt mellem otte og ti mennesker, der om omkommer, fordi de farer vildt.

På plejehjemmene i Aarhus Kommune har der slet ikke været politiefterlysninger af plejehjemsbeboer, siden kommunen for alvor begyndte at bruge GPS for et par år siden. Det fortæller rådmand for Sundhed og Omsorg Jette Skive (DF) til Berlingske.

Demente skal kunne gå frit

Det stigende antal af GPSer til demente kommer efter, at der både politisk og lovgivningsmæssigt er blevet arbejdet for at reducere det store antal af især ældre mennesker, som hvert år bliver væk.

Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) mener ligefrem, at GPSerne er en gave, der kan være med til at sikre, at demensafdelinger på plejehjem ikke begrænser folks bevægelsesfrihed.

- Man slipper for at lave begrænsninger. Hvis folk vil gå en tur, kan de gøre det, siger hun til Berlingske.

I dag er ca. 39.000 danskere diagnosticeret med Alzheimers eller en anden demenssygdom.

Hvad mener du, er det en god idé at give demente en GPS?
Deltag i afstemningen.

AFSTEMNING
Demens
Skal demente gå rundt med en GPS?

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.