Færre får erstatning fra sundhedsforsikring: Selskaber tjener fedt

De forsikrede får færre penge udbetalt, mens forsikringsselskaberne tjente 441 millioner i 2014.

Over to millioner danskere er nu dækket af en sundhedsforsikring. Men selv om antallet af forsikrede er steget med 200.000 personer bare det seneste år, så falder udbetalingerne af erstatninger, viser nye tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension ifølge Fagbladet 3F.

Dermed havde forsikringsselskaberne et bruttooverskud på sundhedsforsikringer på 441 millioner kroner i 2014. Det er en stor ændring i forhold til for eksempel 2008. Da fik de forsikrede udbetalt mere i erstatning, end der blev betalt i præmie.

Årsagen til ændringen kan være, at de offentlige hospitaler har gearet op på behandlinger og nedsat ventetider. Det mener Mickael Bech, der er professor i sundhedsøkonomi og arbejder på Syddansk Universitet i Odense. Dermed bliver folk kureret gratis i stedet for eksempelvis at blive sendt på privathospital.

- En stor del af erstatningerne går til at betale for operationer. Men her kan flere danskere i dag hurtigere blive behandlet på de offentlige sygehuse, siger Mickael Bech til Fagbladet 3F.

Antallet af danskere med sundhedsforsikringer er næsten tidoblet siden 2003. De fleste er betalt af arbejdsgiverne. Nogle steder har de ansatte byttet mulige lønstigninger til en sundhedsforsikring.

I gennemsnit får de forsikrede dækket sundhedsudgifter for lidt over 600 kroner om året. Det er næsten en halvering i forhold til 2009. Præmien per forsikret er i snit på over 800 kroner.

Underdirektør Anne Seiersen fra Forsikring & Pension bekræfter, at faldende ventelister i det offentlige kan betyde, at færre benytter deres sundhedsforsikring. Efter sygeplejerskernes konflikt i 2008 var der mange, som fik betalt behandlinger på privathospitaler.

- Vi har som udgangspunkt et glimrende offentligt sundhedsvæsen, og sundhedsforsikringerne er kun et lille supplement, siger Anne Seiersen fra Forsikring & Pension til Fagbladet 3F.

Hun tilføjer, at sunde og raske utvivlsomt har nemmere ved at få job end svagelige. De sunde har så bare ikke så meget brug for de arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.