Færre bliver gift i kirken: "Afskaf kirke-vielsen"

Brudeparrene vælger kirken fra til fordel for rådhuset. Tiden er kommet til at afskaffe den kirkelige vielse, mener ægteskabsforsker.
Flere fravælger det traditionelle kirkebryllup, når de skal giftes. Måske er tiden inde til helt at afskaffe den kirkelige vielse? 
Flere fravælger det traditionelle kirkebryllup, når de skal giftes. Måske er tiden inde til helt at afskaffe den kirkelige vielse?  Modelfoto: Scanpix/Arkiv

Vi vælger kirken fra som aldrig før, når vi skal giftes. Kun hver tredje vielse foregår til alters.

I 2015 blev 28.853 danskere gift. Men kun 33 procent valgte at sige ja til hinanden i kirken, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Tilbage i 2006 blev 42 procent gift i kirke. 

Størstedelen, 57 procent, valgte sidste år en borgerlig vielse på rådhuset, viser de nye tal. 

Og måske er tiden kommet til helt at afskaffe den kirkelige vielse, foreslår ægteskabsforsker Bente Rosenbeck fra Københavns Universitet. 

Men den ide afviser sognepræst Charlotte Cappi Grunnet:

- Den kirkelige velsignelse er god at have med på alle rejser. Men især på ægteskabsrejsen, siger Charlotte Cappi Grunnet. 

Skilsmisser afskrækker

Når flere brudepar vælger at gå på rådhuset frem for op ad kirkegulvet, hænger det muligvis sammen med, at næsten halvdelen af alle ægteskaber ender i skilsmisse. 

I 2015 lå skilsmisseprocenten på 48 procent. Og selvom det er en forbedring i forhold til de 54 procent året før, er tendensen høj. Og det kan afskrække de nye brudepar. 

Det mener professor Bente Rosenbeck fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet, der blandt andet har forsket i ægteskab i det 20. århundrede. 

- De mange skilsmisser kan gøre, at folk ikke giver så meget for 'til døden jer skiller-løftet' i kirken, siger Bente Rosenbeck.

Afskaf vielse i kirke 

Hun så helst, at den kirkelige vielse helt blev afskaffet, så det det kun er den borgerlige vielse, der er gyldig. 

- Vi lever i et verdsligt samfund, og vielser bør være en samfundsopgave. Vil man velsignes i kirken, er det en privat sag. Det kan man gøre efter rådhuset. Ligesom man kan med andre religiøse ritualer, siger Bente Rosenbeck. 

Men den kirkelige vielse er og bliver vigtig. Det mener studenter- og sognepræst på Frederiksberg Charlotte Cappi Grunnet, der er en af initiativtagerne til projektet 'Folkekirken på Bryllupsmesse.'

Kirken på bryllupsmesse

De seneste tre år har folkekirken været til stede på bryllupsmesser rundt om i landet. Charlotte Grunnet  mener nemlig, det er vigtigt, at kirken er nærværende i bryllups-forberedelserne. 

- Bryllupsmessen er som en markedsplads. Og det er en god mulighed for de kommende brudepar at hilse på præsten. Bryllup er jo ikke bare servietter og kjoler. Det handler også om åndelighed, kærlighed og fællesskab, fastslår hun.

Hun fortæller, at parrene på messen får svar på praktiske spørgsmål som, hvilke salmer, de kan vælge, og om man kan blive gift i nabokirken.

Den dybere samtale 

Men de lidt dybere samtaler som, hvad ægteskabet og vielsesritualet egentlig betyder, er der også rum for på messerne.

Og netop den dybere samtale om kærlighed med de kommende ægtepar er noget, der adskiller kirkebryllupper fra de borgerlige.

- Det er jo en fantastisk service, vi har. For mange er det vigtigt, at det er i kirken, man siger det gældende ja. Der er en anden tyngde i ritualet og rummet, man træder ind i. Vi har en ordning, der fungerer rigtig godt, så der er ingen grund til at fjerne kirkens vielses-myndighed, fastslår Charlotte Cappi Grunnet. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.