Fængselsbetjente trues i fritiden: "Det gør det hele endnu mere uhyggeligt"

Det er ikke kun, når fængselsbetjentene er på arbejde i Nyborg Fængsel, at de udsættes for vold.
- Ét er, at det sker inden for murene, noget andet er, når det er udenfor, for så sker det i vores fritid, siger Mette Frets Nielsen, lokalformand for Fængselsforbundet i Nyborg.
- Ét er, at det sker inden for murene, noget andet er, når det er udenfor, for så sker det i vores fritid, siger Mette Frets Nielsen, lokalformand for Fængselsforbundet i Nyborg. Foto: Scanpix / Arkiv

Det er ikke kun, når fængselsbetjente er på arbejde i Nyborg Fængsel, at de udsættes for vold.

Også i fritiden udsættes de for trusler fra personer med tilknytning til indsatte, skriver Fyens Stiftstidende.

- Vi har for nylig haft to episoder, som er sket uden for murene, hvor fængsels­betjente er blevet opsøgt og har følt sig truet på grund af deres arbejde, fortæller Mette Frets Nielsen, lokalformand for Fængselsforbundet i Nyborg.

Hun har siden 2005 været ansat som fængselsbetjent i Nyborg.

- Det gør det hele endnu mere uhyggeligt. Ét er, at det sker inden for murene, noget andet er, når det er udenfor, for så sker det i vores fritid, mener lokalformanden.

I forrige uge blev en af hendes kolleger i Nyborg Fængsel udsat for et voldeligt overfald af en banderelateret fange. Fængselsbetjenten blev slået hårdt i ansigtet, og overfaldet kom pludseligt og helt umotiveret.

Og det er præcis dét, der er problemet, nemlig at overfald sker umotiveret og i stigende grad, fastslår Mette Frets Nielsen.

- Overfaldene kommer som ud af den blå luft, og det har vi ikke tidligere oplevet. Vi kommer til at være i konstant alarmberedskab, og det gør det sværere at passe vores arbejde, siger lokalformanden.

Fængselsbetjentene har fået flere opgaver udstukket af justitsminister Søren Pind (V) blandt andet for at forhindre indsatte i at smugle mobil­telefoner ind. Det betyder, at indsatte kropsvisiteres oftere end tidligere.

- Det er klart, at når vi kommer med et tryk, kommer der et modtryk fra de indsatte, og det giver ikke altid den bedste dialog. Hvis en mand skal visiteres for femte gange samme dag, er han ikke specielt begejstret, siger Mette Frets Nielsen.

Det voldelige overfald for nogle uger siden skete af et medlem af den kriminelle bandegruppering Loyal To Familia (LTF), som fængslet i Nyborg huser ganske mange af. De er isoleret 23 timer i døgnet for ikke at komme i konflikt med andre indsatte, og det gør dem, ifølge Mette Frets Nielsen, ekstra pirrelige.

- Når de ikke længere kan slå hinanden ned, fordi de er bandebrødre, er der kun personalet tilbage, siger hun.

Hun peger på, at det især er den omtalte bandegruppering, som er problemet, fordi deres handlinger er voldsommere end personalet i fængslet har oplevet det med andre bander og rockergrupper.

- Det er Loyal To Familia, der er de største problemer med. Det har accelereret over det seneste år, men nu er det blevet voldsomt, mener Mette Frets Nielsen.

Loyal To Familia er ikke til stede på Fyn, men er det i Storkøbenhavn, og den er ifølge en rapport om flowet i rocker-bandemiljøerne, udgivet i juni af Justitsministeriets Forskningskontor, én af de største bandegrupperinger i Danmark.

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar til vold og trusler mod de ansatte fra institutionsleder Henrik Marker, Nyborg Fængsel.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.