Fælt flop: Reform gav kun tre job

Reformen af førtidspension, der skulle sende flere i job, har kun resulteret i at tre nordjyder er kommet i arbejde.
Hundredvis af nordjyder er siden 2013 blevet sendt i ressourceforløb i stedet for på førtidspension. Men kun tre har fået job efterfølgende.
Hundredvis af nordjyder er siden 2013 blevet sendt i ressourceforløb i stedet for på førtidspension. Men kun tre har fået job efterfølgende. Søren Elkrog Friis

Færre på førtidspension, flere i arbejde. Det var hensigten med førtidspensionsreformen, som trådte i kraft 1. januar 2013.

Men i de første to år har det blot sendt tre nordjyder fra de såkaldte ressourceforløb i ordinært arbejde. Det viser en aktindsigt, som NORDJYSKE Stiftstidende har foretaget i de nordjyske kommuner.

- Det er jo alarmerende og en katastrofe for implementeringen af den reform i Nordjylland, siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til NORDJYSKE.

Ressourceforløbene skulle ellers sikre, at det gav mening at stoppe tilgangen til førtidspension og i stedet udvikle arbejdsevnen hos de syge eller handicappede borgere.

- Det beskedne tal viser, at det er urealistisk at tro, at folk med hjerneskader, alvorlige sygdomme og alvorlige handicaps kan komme tilbage på arbejdsmarkedet. Det bør rejses politisk, for det viser, at der er noget fundamentalt galt med reformen, siger arbejdsmarkedsforskeren og kalder reformen "brutal".

Hjørring Kommune har oprettet 250 ressourceforløb, uden at det har givet et eneste job. Formanden for kommunens arbejdsmarkedsudvalg, Ivan Leth (S), ser dog ikke reformen som en fiasko af den grund. Han minder om, at der er tale om en "tung gruppe af borgere", skriver avisen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.