Får man nok D-vitamin, når man bruger solcreme?

Både børn og voksne kan roligt bruge solcreme - man får ikke D-vitaminmangel, viser ny forskning. Til gengæld er der andre, som risikerer at få for lidt D-vitamin.
Solcreme beskytter huden mod solens skadelige stråler. Men forhindrer cremen os også i at optage nok D-vitamin?
Solcreme beskytter huden mod solens skadelige stråler. Men forhindrer cremen os også i at optage nok D-vitamin? Foto: Scanpix / modelfoto.

Brug af solcreme får mod forventning ikke kroppens niveau af D-vitamin til at falde hos børn og voksne.

Det skriver Politiken søndag på baggrund af en undersøgelse, hvor et dansk hold af forskere fra DTU, Statens Serum Institut og Kræftens Bekæmpelse interviewet mere end 3.000 børn og voksne fra Kolding, Odense og København om deres solvaner og målt deres niveau af D-vitamin i blodet om foråret og om efteråret.

Målet var at afklare, om vi er blevet så gode til at beskytte os mod solen, at produktionen af solskinsvitaminet D-vitamin falder under en kritisk grænse? Et underskud af D-vitamin er sat i forbindelse med en mulig risiko for en række sygdomme. Samtidig spiller D-vitamin en vigtig rolle for børns vækst, og et underskud gennem barndommen kan øge risikoen for at udvikle knogleskørhed senere i livet. Det er et forhold, der bekymrer forældre, når de for eksempel på en sommerdag smører deres børn ind fra top til tå med solcreme.

Når det gælder de voksne, var konklusionen klar: De, som altid søger skygge mellem 12 og 15 eller tager langt tøj på, når de går ud i solen, har en mindre produktion af D-vitamin i blodet sammenlignet med voksne, som aldrig søger skygge eller dækker huden til med tøj.

"Dette fald vil ikke betyde noget for de fleste danskere, som i forvejen har nok D-vitamin i blodet. Men det kan måske være kritisk for dem, der i forvejen har et lille lager af D-vitamin i kroppen", siger seniorforsker Anja Olsen fra Kræftens Bekæmpelse til Politiken.

Den lavere mængde af D-vitamin i forbindelse med at søge skygge eller gå i langt tøj tyder derimod ikke på at slå igennem på samme måde hos børn.

Forskerne fik dog også en overraskelse. For brugen af solcreme fik ikke niveauet af D-vitamin til at falde hverken hos børn eller voksne som forventet. Tværtimod havde mange solcremebrugere høje D-vitaminniveauer i blodet.

"Det er overraskende, at brugen af solcreme, der beskytter huden mod de ultraviolette stråler, ikke får niveauet af D-vitamin til at falde, og at der blandt dem, der har meget D-vitamin i blodet, var en klar overvægt af solcremebrugere. Det fund var statistisk sikkert hos de voksne, og vi så den samme tendens hos børnene", siger Anja Olsen til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.