Får du hovedpine på jobbet? Dette kan være årsagen

Virksomheder og medarbejdere har vænnet sig til dårligt lys, og det påvirker arbejdsmiljøet.
Hvis du ofte får hovedpine og bliver træt, når du har været på arbejde, kan det være på grund af belysningen.
Hvis du ofte får hovedpine og bliver træt, når du har været på arbejde, kan det være på grund af belysningen. Foto: Scanpix/Modelfoto

Der er mange undskyldninger for, hvorfor man har fået hovedpine i arbejdstiden, men de færreste tænker over, at det kan være belysningen, den er gal med. Tal fra arbejdstilsynet viser da også, at det er meget få lysproblemer, der bliver indberettet. Seniorforsker Kjeld Johnson har i mange år forsket i dagslys og kunstigt lys, og han undrer sig over, at virksomhederne ikke prioriterer lys højere.

- Det skyldes måske, at man ikke er klar over, hvor godt det kan blive. Man har vænnet sig til dårlig kvalitet, når det drejer sig om lys, siger han til Magasinet Arbejdsmiljø.

Loppefund: Her er de bedste steder

Lysets betydning

Vores døgnrytme bliver påvirket af den mængde dagslys vi får, og ifølge Kjeld Johnsen kan for lidt lys i dagtimerne betyde, at vores døgnrytme bliver slået ud af kurs. Så bliver vi sløve og tungsindige.

- Derfor skal dagslyset udnyttes og lukkes mest muligt ind på arbejdspladserne. Medarbejderne skal eksempelvis ikke placeres for langt fra vinduerne, siger han og forklarer, at i langt de fleste tilfælde, vil der kun være tilstrækkeligt lys 4 – 5 meter fra vinduerne.

Få inspiration til din bolig hos Femina.dk

Hjernen på overarbejde

Én af landets førende lyseksperter, Asger Bay Christensen, mener, at problemer med hovedpine og træthed kan hænge sammen med, at mange arbejdspladser stadig har lysstofrør af ældre dato hængende.

- Vi kan ikke få for meget dagslys. Men øjet bliver belastet af, at lyset i et lysstofrør ikke har det samme farvespektrum som dagslys, siger han til Magasinet Arbejdsmiljø.

De ældre lysstofrør sætter på den måde hjernen på overarbejde, forklarer han og fortsætter:

- Det betyder, at man ikke er så god til at koncentrere sig, og man bliver hurtigere træt i forhold til, hvis lyset havde de rigtige farver, siger han.

Og skal din egen bolig også have et lys-lift, så guider femina.dk dig

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.