Få overblikket: Hvad er Natos missilforsvar?

Russisk ambassadør advarer Danmark mod at deltage i Natos missilforsvar. Læs om missilforsvaret her.
Mens Rusland mandag markerer etårsdagen for en omstridt folkeafstemning på Krim om halvøens løsrivelse fra Ukraine, er det kommet frem, at præsident Vladimir Putin overvejede at "aktivere" de russiske atomvåben under krisen for at sikre den russiske annektering af halvøen i Sortehavet.
Mens Rusland mandag markerer etårsdagen for en omstridt folkeafstemning på Krim om halvøens løsrivelse fra Ukraine, er det kommet frem, at præsident Vladimir Putin overvejede at "aktivere" de russiske atomvåben under krisen for at sikre den russiske annektering af halvøen i Sortehavet. Foto: Ivan Sekretarev/AP

Alle partier i Folketinget med undtagelse af SF og Enhedslisten står bag beslutningen om at lade Danmark tilslutte sig Natos missilforsvar.

Ruslands ambassadør i Danmark advarer i Jyllands-Posten om, at deltagelse vil gøre danske krigsskibe til potentielle mål for russiske atommissiler. Læs om missilforsvaret her:

* Nato med daværende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen besluttede i maj 2012 at lancere første fase af et europæisk missilskjold med det primære formål at beskytte at beskytte Europa mod missil- og raketangreb.

* Natos missilforsvar med base i Europa er tænkt som en udvidelse af det amerikanske koncept, der ved hjælp af radarer kan registrere og nedskyde missiler affyret udefra.

* Missilforsvar ligger placeret i flere østeuropæiske byer. Kommando- og kontrolcentret er i den tyske by Ramstein.

* Det skal nå fuld operationel kapacitet i første halvdel af næste årti.

* Rusland har været modstander af etableringen, men Nato har fastholdt, at projektet ikke er rettet mod Rusland.

* Ifølge Jyllands-Posten skal det danske bidrag til Natos missilskjold være en eller to fregatter, der bliver udstyret med særlig avanceret radarudstyr.

* Det vil ifølge Jyllands-Posten koste mellem 400 og 500 millioner kroner at udstyre danske krigsskibe med det avancerede radarudstyr.

Kilde: Nato, Jyllands-Posten.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.