Få overblikket: Derfor er der krise i svensk politik

Det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna er dem, ingen vil lege med. Nu kan de vælte regeringen.
Der er politisk krise på den anden side af Sundet, hvor den svenske statsminister trues af det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne.
Der er politisk krise på den anden side af Sundet, hvor den svenske statsminister trues af det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne. Polfoto (arkivfoto)

Sverigedemokraterna (SD) er dem, de andre svenske partier ikke vil have som parlamentarisk grundlag, til trods for, at partiet ved det svenske valg i september fik 13 procent af stemmerne.

Årsagen til, at SD er dem, de andre ikke vil lege med, er deres indvandrerkritiske politik.

Og på valgnatten sagde den svenske statsminister Stefan Löfven (S), at et samarbejde med Sverigedemokraterna var udelukket. Samme melding er også kommet fra den blå blok.

Men tirsdag spillede SD ud med et es - de vil ikke stemme for den rød-grønne regerings budgetforslag, og regeringen kan dermed ikke få flertal for finansloven for næste år.

Samtidig vil SD stemme for den borgerlige oppositions budgetforslag, hvilket vil bringe regeringen i mindretal. Derfor vil regeringen trække sit budgetforslag tilbage og forhandle med oppositionen om et nyt.

* Det er Socialdemokraterna (S) og Miljöpartiet (MP), der danner regering med 137 mandater. Dermed mangler de 38 mandater for at opnå de 175 mandater, der kræves for at have majoritet i rigsdagen.

* Tæller man Vänsterpartiet (V) med i den rødgrønne regering, sidder den på 43,8 procent af stemmerne svarende til 158 mandater.

* Den blå blok Alliansen består af Moderaterna (M), Centerpartiet (C), Folkpartiet (FP) og Kristdemokraterna (KD). De fik ved valget samlet 39,3 procent af stemmerne svarende til 142 mandater.

* Sverigedemokraterna (SD) fik 12,9 procent af stemmerne svarende til 49 mandater.

Kilde: Valmyndigheten, TT og NTB.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.