Få et hurtigt overblik: Her er finanslovens vindere og tabere

Mere til de ældre, mindre til børnene - sådan ser Venstres forslag til en finanslov for 2016 ud.
Det er finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), som fremlægger finanslovsforslaget for 2016.
Det er finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), som fremlægger finanslovsforslaget for 2016. Foto: SCANPIX arkiv

Penge til sundhed, til de ældre, til landbruget, politiet og til væksten. Sådan lyder det i Venstres forslag til næste års finanslov, som netop er lagt frem og bliver præsenteret af finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) klokken 11.

I alt skal der spares 6,7 milliarder kroner, fremgår det af forslaget til finansloven, som Venstre har kaldt for 'Stramme rammer – klare prioriteter'

Regeringen foreslår blandt andet at skære i ulandsbistanden, forskning, boligydelser til ældre i lejebolig samt på uddannelses- og børneområdet.

Målet med besparelserne er at nedbringe underskuddet på de offentlige finanser, så det er realistisk at få balance i 2020, skriver regeringen.

Forud for dagens præsentation af regeringens forslag til finansloven siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) ifølge Ritzau:

- Det er afgørende for regeringen at sikre, at vi har et velfungerende sundhedssystem, hvor der tages særlig hånd om ældre og svage. Derfor tilfører vi alene næste år 2,4 milliarder kroner til området. Det lovede vi i valgkampen, og det løfte holder vi.

- Samtidig er det mig magtpåliggende, at vækst og fremgang ikke kun er et storbyfænomen, men er noget, der foregår i hele landet. Derfor lancerer vi også en række tiltag, der skal løfte områderne uden for de store byer.

Ifølge pol.dk vil regeringen bruge penge her:

Sundhed og ældre. De ældre får 500 millioner kroner i 2016 og i alt to milliarder kroner de næste fire år, foreslår regeringen. Desuden lyder en aftale med regionerne på at afsætte 1,5 milliarder til sundhed. I alt vil regerigen afsætte 2,4 milliarder kroner til sundhed og ældre i 2016.

Vækst. Regeringen vil afsætte 150 millioner kroner årligt i perioden 2016 til 2019 til en vækstpakke, der skal bidrage til, at hele Danmark får del i opsvinget.

Landbrug. Der skal afsættes 75 millioner kroner årligt i perioden 2016-19 til fødevare- og landbrugsinitiativer

Politi. Finanslovsforslaget afsætter en pulje på 1,7 milliarder kroner, som skal gå til særligt prioriterede indsatser, herunder politiet.

Familieejede virksomheder: Regeringen er klar til at lade statskassen hente 600 millioner kroner mindre ind i skat fra overdragelse af unoterede aktier. Det skal ifølge regeringen være med til at sikre gode rammevilkår for familieejede virksomheder

Her vil regeringen til gengæld skære:

Børn. Den tidligere regering øremærkede 2,5 milliarder kroner over de næste fire år til at sikre flere pædagoger, bedre trivsel i institutionerne og bedre overgang til skolen. Den pakke vil regeringen sløjfe og dermed også de 250 millioner, der var afsat i 2016.

Forskning. Der skal skæres 1,4 milliarder kroner.

Ungdoms- og videregående uddannelser. 900 millioner kroner skal spares på uddannelsesområdet i 2016, lyder forslaget. De videregående uddannelser skal spare 300 millioner, mens ungdomsuddannelserne skal spare 600 millioner kroner. I alt foreslår regeringen at skære uddannelsesområdet med 8,7 milliarder kroner de næste 4 år.

Kommunerne. Et såkaldt omprioriteringsbidrag betyder, at kommunerne i de næste 4 år skal aflevere 1 procent om året. I 2016 svarer det således til 2,4 milliarder kroner. Besparelserne er dog reelt på 500 millioner kroner, da kommunerne får 1,9 milliarder kroner tilbage i 2016 til at bruge på velfærd.

Kultur. Museer og teatre skal de næste fire år skære to procent om året af deres driftsudgifter. Det svarer til omkring 100 millioner kroner næste år.

Boligydelse. 110 millioner kroner skal der skæres på boligydelsen til ældre i lejeboliger næste år.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.