Få dine ubrugelige viskestykker til at virke

Er dine viskestykker komplet ubrugelige? Læs her, hvordan du får dem til at suge vandet i stedet for bare at skubbe det rundt.
Gå efter viskestykker uden polyester, hvis de skal kunne mere end at pynte.
Gå efter viskestykker uden polyester, hvis de skal kunne mere end at pynte. Foto: Colourbox/Free

Viskestykker har egentlig én funktion - de skal tørre.

Men mange viskestykker, og særligt nogle af de farverige og dyre, ender ofte med at hænge til pynt i køkkenet, fordi de bare skubber vandet rundt i stedet for at suge, siger Charlotte Fischer som er teamleder hos Teknologisk Institut.

- Når man køber viskestykker og håndklæder, er det vigtigt at vaske dem på den maksimalt anbefalede temperatur et par gange, så man får sugeevnen optimeret, siger hun.

Grunden til, at de suger dårligt, lige når de er pakket ud af plastikken, er, at der er brugt en masse efterbehandlingsmidler i stoffet, som skal vaskes ud.

Når viskestykkerne er vasket et par gange, bliver fibrene åbnet, og så er de klar til at suge vandet til sig.

Men det er vigtigt, at du ikke vasker dem med skyllemiddel. Det lægger sig som en hinde uden på fibrene, så de ikke kan suge vandet til sig.

- Hvis man bor et sted, hvor der er meget kalk i vandet, bruger folk ofte afkalkning eller lidt eddike i vandet. Der kan ophobe sig lidt kalk og sæberester i produktet, forklarer Charlotte Fischer.

Ifølge boligblogger Julie Nygaard er der dog én ting, man skal være særligt opmærksom på, når man køber viskestykker, hvis de skal være mere end dekorative, og rent faktisk skal kunne tørre af.

- Det er rigtig svært med dem, der indeholder polyester, fordi de ikke suger vand. Det bliver aldrig rigtig godt, siger Julie Nygaard fra The Rusty Home.

De fleste viskestykker er lavet af bomuld, som suger godt, men nogle har fået tilføjet polyester. Det gælder blandt andet neonviskestykkerne fra Hay, for uden polyester kan de nemlig ikke holde på pangfarven. Og den manglende sugeevne lægger Hay da heller ikke skjul på, mener Matias Rudolph, butikschef hos Hay.

- Man kan ikke holde på den kraftige neonfarve, hvis ikke det er polyester. Vi lægger ikke skjul på, at dem med pangfarve aldrig vil suge lige så godt, men det har man valgt ud fra et designmæssigt synspunkt, siger han.

Hverken vask eller iblødsætning natten over kan altså optimere sugeevnen, hvis der er blandet polyester i viskestykket.

Her er en del af sugeevnen ofret for designets skyld. Til gengæld har boligblogger Julie Nygaard et lille trick til at tørre flader af.

- Hvis jeg skal tørre spejle og glas af, så bruger jeg altid gamle stofbleer, fordi de ikke fnugger, siger Julie Nygaard.

Sådan behandler du bedst dine viskestykker:

- Undgå at bruge skyllemiddel, da det danner en hinde på stoffet, som forringer sugeevnen.

- Hvis viskestykkerne skal være bløde, kan der tilsættes lidt eddike under vaskningen for at fjerne kalk.

- Viskestykkerne har fået en efterbehandling, så de ser fine og glatte ud og har en glans, når man køber dem. Derfor skal de vaskes, inden de tages i brug første gang.

- Vask viskestykkerne ved den højest anbefalede temperatur - det vil typisk være 60-90 grader.

Kilder: Charlotte Fischer, Teknologisk Institut og www.husmoderen.dk

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.