Exelis om Thule-kontrakt: Vi følger reglerne

Exelis Services gentager garanti om, at man vil betale dansk skat og overtage de nuværende Thule-medarbejdere.
Grønland og Danmark vil have USA til at suspendere udbud omkring drift af (foto) Thule-basen, siger Martin Lidegaard. Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har torsdag aften bedt USA stoppe det omstridte udbud af serviceopgaver på Thulebasen. 
(Thomas Borberg/POLFOTO/arkiv)
Grønland og Danmark vil have USA til at suspendere udbud omkring drift af (foto) Thule-basen, siger Martin Lidegaard. Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har torsdag aften bedt USA stoppe det omstridte udbud af serviceopgaver på Thulebasen. (Thomas Borberg/POLFOTO/arkiv) Foto: THOMAS BORBERG/POLFOTO

Alt er gået til inden for lovens rammer - både når det kommer til oprettelsen af Exelis Services som dansk selskab, og når det kommer til selskabets milliardkontrakt med den den amerikanske Thule-base på Grønland.

Det garanterer selskabets talsmand, Kim Ruberg.

Selskabet har ellers fået voldsom kritik for at være et skuffeselskab for den amerikanske gigant Vectrus oprettet til lejligheden, fordi en gammel aftale mellem USA og Danmark siger, at kontrakten til knap 2,5 milliarder kroner skal gives til et dansk eller grønlandsk firma.

Senest har udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på et møde med den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, bedt om at få udbuddet udskudt. Det er det amerikanske luftvåben, der har stået for udbuddet.

Kim Ruberg vil ikke blandes ind i den politiske diskussion, som han siger, men han slår fast, at selskabet har reageret på et ganske normalt udbud og vundet.

- Vi har givet et professionelt og konkurrencedygtigt tilbud, og det har været det bedste i forhold til økonomi og kvalitet, siden det er blevet valgt. Og vi er blevet bekræftet i, at det er i overensstemmelse med alle regler, siger Kim Ruberg til Ritzau.

Exelis Services er blevet anklaget for kun at være et skuffeselskab, hvad siger du til den kritik?

- Det er forkert. Der er meget klare regler for udbuddet og klar lovgivning i Danmark om, hvad der kan betegnes som et dansk selskab. Og vi overholder begge dele. Vi er et dansk selskab i forhold til de kriterier, der er, siger Kim Ruberg.

Direktøren i Exelis Services, der samtidig også er menigt bestyrelsesmedlem, er formand for amerikanske Vectrus. Formanden for Exelis er finansdirektør i Vectrus, de to øvrige bestyrelsesmedlemmer er også tilknyttet Vectrus, og der er ikke tilknyttet nogen ansatte til selskabet. Det fremgår blandt andet af de officielle oplysninger om selskabet.

Hvorfor kan det ikke betegnes som et skuffeselskab?

- Det, der sker, når man byder på en opgave, er, at man laver et selskab i Danmark. Først hvis man vinder opgaven, begynder man at bygge det aktivt op. Sådan er det også, når danske virksomheder byder på opgaver andre steder i verden.

- Man starter relativt småt, måske kun med noget sekretærservice, og derfor har vi kun et lille kontor på Havnegade, sammen med mange andre virksomheder.

- Men nu, da vi har vundet udbuddet, har vi jobopslag ude til stillingerne og undersøger også muligheden for et kontor i Nuuk. I takt med succesen udvider vi, og vi starter nok med fire-fem ansatte i Danmark plus de mange i Grønland, hvor arbejdet skal udføres.

- Og det er så op til de fire-fem ansatte at forsøge at udvide forretningen. Vi regner med, at kontrakten gør det muligt at udvide aktiviteterne i det nordiske område, siger Kim Ruberg.

- Og da vi er et dansk selskab er det indlysende, at vi selvfølgelig betaler skat i Danmark og Grønland. Vi har gjort det klart, at vi overtager de medarbejdere, der er på basen, og vi overtager dem på danske løn og arbejdsvilkår på eksisterende overenskomster.

- Derudover fortsætter vi de lærlinge og elevprogrammer, der eksisterer, så vi fortsætter alle elementerne i aftalerne på samme måde som hidtil. Vi er altså en stor virksomhed, der opfører sig ordentligt, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.