EU's udenrigsministre tøver med Libyen-mission

Når Libyen får en national samlingsregering, er EU klar til at øge støtten til det nordafrikanske land.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, skal hurtigst muligt lave et forslag til, hvordan EU kan støtte Libyen - måske med soldater - hvis der en af de nærmeste dage bliver lavet aftale om en national samlingsregering.

Det siger EU-landenes udenrigsministre i en fælles erklæring fra deres møde mandag i Bruxelles.

Mogherini bliver opfordret til at præsentere forslag til en mulig mission inden for rammerne af EU's fælles sikkerheds- og forsvarspolitik, som bliver brugt til både militære og civile missioner.

Det bliver samtidig påpeget i erklæringen, at forslagene skal udarbejdes i "tæt koordination med FN, Libyen og regionale nøgleaktører".

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) understreger også, at EU ikke kommer til at køre en eventuel militærmission solo.

- Vi var mange lande - inklusiv os - der understregede, at det selvfølgelig kræver et solidt FN-mandat og total enighed om indsatsen med FN, siger ministeren på et pressemøde.

Ministeren fortæller samtidig, at det ikke står klart, hvilken slags mission, der vil være tale om.

- Hvis der bliver en enighed mellem parterne - hvad der vil være fantastisk - skal det være det, der understøtter den enighed bedst, siger Lidegaard og påpeger, at "situationen i Libyen er en trussel mod alle i øjeblikket".

Det er specielt Italien og andre middelhavslande, der presser på for at sende fredsbevarende styrker til det nordafrikanske land, mens andre EU-lande er mere lunkne.

Libyen er i dag splittet mellem rivaliserende grupper, og der er to parlamenter, som råder over hver deres område.

Der har været politisk og sikkerhedsmæssigt ustabilitet i landet, siden den tidligere diktator Muammar Gaddafi blev væltet og dræbt i forbindelse med en international militæroperation i 2011.

Uroen i landet og den dårlige kontrol med grænserne betyder, at Libyen er blevet en af hovedruterne for afrikanske migranter, der søger mod Europa.

En af de populære ruter går over Middelhavet i fartøjer, der langt fra er egnet til den farefulde færd. Alene i år har hundredvis af flygtninge mistet livet på havet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.