Europol betyder kriminelle bag tremmer

Europol-samarbejdet betyder en bedre kamp mod blandt andet våbensmugling, siger efterforskningschef.
Rigspolitiet mener, at Danmark bliver svækket, hvis ikke vi er med i Europol-samarbejdet.
Rigspolitiet mener, at Danmark bliver svækket, hvis ikke vi er med i Europol-samarbejdet. Foto: Colourbox/free

Det vil være en svækkelse af kampen mod organiseret kriminalitet, hvis Danmark ryger ud af Europol-samarbejdet. Det siger chefen for det nationale efterforskningscenter ved Rigspolitiet, Morten Ask, til Ritzau.

- Det vil svare til, at vi besluttede, at Nordsjællands Politi ikke måtte se, hvad der sker i en anden politikreds i Danmark. Det her er det samme - bare i Europa, siger han.

Flere modstandere af retsforbeholdet, som Danmark skal stemme om seneste i 2016, hævder, at forbeholdet betyder et dansk exit fra Europol-samarbejdet.

Morten Ask beskriver Europol-samarbejdet som et center for oplysninger om våbensmugling, menneskehandel, omrejsende kriminalitet, seksuelle forbrydelser, narkorelateret kriminalitet og andre former for organiseret kriminalitet.

Uden den viden vil det blive sværere at fange udlændinge, der begår kriminalitet i andre EU-lande end deres fødselsland.

- Dem finder vi kun ved en tilfældighed, siger Morten Ask.

Han fremhæver en narkotikasag fra 2011, hvor et samarbejde mellem flere lande gennem Europol førte til, at 11 personer blev dømt for at smugle store mængder af narkotika fra Holland til Danmark.

- Vi har haft mange hits i Europol-systemet. Hundredvis. På alle mulige former for kriminalitet. Mange af dem fører til efterforskning og domfældelse, siger han.

Da Morten Ask ikke er politiker, tager han ikke stilling til, hvorvidt en afskaffelse af forbeholdet er en god eller dårlig idé.

- Jeg er glad for, at der kommer en afklaring, så vi ved, om vi skal arbejde den vej, eller om vi skal finde alternativer. For selvfølgelig kan man finde alternativer, siger han.

- Jeg prøver bare at sige, at det her er en smart og den rigtige måde at gøre det på, med den måde verden ser ud i dag.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.