EU vil holde topmøde om fremtid uden briterne i september

Lars Løkke og 26 andre EU-ledere skal til topmøde i Bratislava i september om EU's fremtid uden briterne.
EU-præsident Donald Tusk vil holde et uformelt topmøde i september uden Storbritannien for at diskutere unionens fremtid.
EU-præsident Donald Tusk vil holde et uformelt topmøde i september uden Storbritannien for at diskutere unionens fremtid. Foto: Geoffroy Van Der Hasselt/AP

De 27 lande, der fortsætter EU-samarbejdet, skal holde et uformelt topmøde i september uden Storbritannien for at diskutere unionens fremtid efter den britiske exit.

Det vil EU-præsident Donald Tusk foreslå tirsdag i Bruxelles på det første EU-topmøde efter at de britiske vælgere i torsdag stemte for at forlade samarbejdet.

- Jeg vil foreslå, at vi holder et uformelt ledermøde i september, for vi har brug for nogle få uger til at forberede os, siger Donald Tusk.

Han foreslår, at det nye uformelle topmøde holdes i Bratislava, hovedstaden i Slovakiet, der overtager EU-formandskabet på fredag, 1. juli.

På det EU-topmøde, der starter tirsdag i Bruxelles, vil den afgående britiske premierminister, David Cameron, orientere om situationen i Storbritannien efter folkeafstemningens exitafgørelse.

Onsdag fortsætter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de andre EU-ledere, der bliver i EU, uden Cameron.

- Det vil være den uformelle del af vores møde, og et af emnerne vil også være den nye proces med dybere refleksion, også om nye impulser for Europa og en ny fremtid for Europa, siger Donald Tusk.

EU-præsidenten siger samtidig, at de andre EU-lande er klar til at indlede "skilsmisseprocessen" med Storbritannien med det samme, om det så skulle være i dag.

Men han siger også, at det kun er den britiske regering, der kan sætte gang i exitprocessen ved at aktivere EU-traktatens artikel 50.

Det skal ske, ved at Storbritannien sender en formel meddelelse i henhold til artikel 50. Først da går nedtællingen på to år frem til det endelige britiske farvel til EU i gang.

- Det er den eneste juridiske vej, vi har. Alle bør være klar over den kendsgerning. Det betyder også, at vi må være tålmodige, hvis der er behov for det, siger Donald Tusk.

- Men jeg vil også understrege meget, meget klart: Uden en notifikation fra Storbritannien vil vi ikke starte nogle forhandlinger om skilsmisseprocessen eller om vores fremtidige forhold, siger Donald Tusk.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.