EU siger ok til statstøttet atomkraftværk

De fri markedskræfter kunne ikke bidrage til at bygge britisk atomkraftværk. Derfor måtte staten godt.
Premierminister David Cameron står her og kigger på tegninger af Hinkley Point, der skal være det nye atomkraftværk i Storbritannien.
Premierminister David Cameron står her og kigger på tegninger af Hinkley Point, der skal være det nye atomkraftværk i Storbritannien. Foto: Justin Tallis/AP

EU-Kommissionen har efter en sjælden afstemning blandt de 28 kommissærer onsdag sagt god for den britiske regerings statsstøtte til at bygge atomkraftværket Hinkley Point.

Flere af de øvrige EU-lande har været kritiske over for den britiske statsstøtte til Hinkley Point, som bliver det første nye atomkraftværk i Storbritannien i 20 år, og som bliver bygget, netop som andre lande er ved at afvikle eller nedtone den kontroversielle energiform.

Konkurrencekommissær Joaquín Almunia understreger på et pressemøde, at kommissionen ikke har forholdt sig til valget af atomkraft, men alene har set på, om en statsgaranti på flere milliarder er i overensstemmelse med EU's konkurrenceregler.

- Det er Storbritanniens eget valg, at landet ønsker at fremme atomkraft. Det står medlemslandene frit for at bestemme deres eget energimiks. Vi skal bekræfte, om det sker i overensstemmelse med reglerne for statsstøtte, og at det ikke skader konkurrencen på markedet.

- Vi var bekymrede for, om den offentlige støtte ville forvride markedet. De britiske myndigheder har overbevisende vist, at byggeriet ikke ville kunne finde sted alene med hjælp fra markedet. Det er en fejl i markedet, siger Almunia.

Konkurrencekommissæren siger, at fejlen kommer til udtryk ved, at det "for dette specifikke projekt ikke ville være muligt at finde investorer, hvis ikke der var offentlig støtte".

Hinkley Point i det sydvestlige England vil efter planen stå klar i 2023 og vil kunne dække syv procent af Storbritanniens energibehov.

Ifølge EU-Kommissionens tal vil det koste over 230 milliarder kroner at bygge værket. Og der er brug for offentlig hjælp til at finansiere 160 milliarder af omkostningerne.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.