EU-parlamentarikere vil belønne Ukraines Maidan-folk

Proeuropæiske ukrainere, en congolesisk gynækolog og en aserbajdsjansk aktivist indstillet til Sakharov-prisen
Skuespilleren Ben Affleck klapper ved en høring i Washington af dr. Denis Mukwege, en gynækolog, der står bag Panzi Hospitalet i DRCongo, og som er blandt kandidaterne til at modtage EU's Sakharov-pris. (Arkivfoto: AP Photo/Susan Walsh)
Skuespilleren Ben Affleck klapper ved en høring i Washington af dr. Denis Mukwege, en gynækolog, der står bag Panzi Hospitalet i DRCongo, og som er blandt kandidaterne til at modtage EU's Sakharov-pris. (Arkivfoto: AP Photo/Susan Walsh) Foto: Susan Walsh/AP

Europaparlamentets udenrigs- og udviklingsudvalg har ved en afstemning tirsdag aften sat navn på årets tre kandidater til Sakharov-prisen for Tankefrihed.

De to udvalg indstiller de proeuropæiske ukrainske aktivister i organisationen EuroMaidan, den congolesiske gynækolog Denis Mukwege, der hjælper voldtægtsofre, samt menneskerettighedsaktivisten Leyla Yunus fra Aserbajdsjan.

Sakharov-prisen på 50.000 euro er EU-Parlamentets menneskerettighedspris, der særligt hylder folk, der kæmper for ytringsfrihed. Prisen er blevet uddelt siden 1988.

Sidste år gik den til den pakistanske skolepige Malala Yousafzai, der er blevet verdenskendt for sin kamp for pigers rettigheder.

Andre år er den gået til blandt andre FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan, frihedskæmperen fra Myanmar Aung San Suu Kyi og aktivisterne ved det arabiske forår.

Lederne af Europaparlamentets politiske grupper og parlamentsformand Martin Schulz vælger 16. oktober en vinder blandt de tre kandidater.

Vinderen bliver inviteret til parlamentets plenarsamling i Strasbourg 26. november for at modtage prisen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.