EU mistænker dansk gigant: Ulovligt tilskud til jobudflytning

Coloplast er kommet under EU's lup, fordi den dasnke medico-gigant muligvis har brudt regler om udflytning af danske job med EU-støtte.
EU undersøger nu om Coloplast har brudt reglerne om udflytning af job med tilskud.
EU undersøger nu om Coloplast har brudt reglerne om udflytning af job med tilskud. Foto: Scanpix

EU har sat gang i en undersøgelse af den danske medico-gigant Coloplast for at flytte job til Ungarn, hvor de har modtaget 45 millioner kroner i EU-tilskud. Det kan være brud på EU's regler, der forbyder udflytning med støtte fra EU.

Det skriver Fagbladet 3F.

Undersøgelsen er sat i værk, efter Coloplast forleden meddelte, at de vil lukke 300 ud af 700 job i Thisted og Nordsjælland i løbet af de kommende år.

Ifølge flere kilder nedlægger Coloplast de 300 job for blandt andet at flytte produktion ud. Det gælder flere af deres produkter indenfor stomi, sårpleje og inkontinens, der fremover skal produceres i Ungarn.

Fagbladet 3F har tidligere afsløret, at Coloplast har modtaget 45 millioner kroner fra EU til deres to fabrikker i Ungarn.

Kommisæren for regional udvikling, rumænske Corina Cretu og hendes talsperson Jakub Adamowicz har ikke ønsket at lave interview om undersøgelsen.

Men i en meddelelse skriver Kommissionen, at "vi forhører os hos de ungarske myndigheder". Og understreger:

- Kommissionen støtter ikke brugen af EU's strukturmidler, hvis det på nogen måde fører til eller understøtter udflytning af service eller produktion til et andet medlemsland.

Coloplast afviser, at de flytter job ud af Danmark. I stedet er der tale om, at de effektiviserer deres produktion i Danmark:

- Men det er korrekt, at vi som konsekvens af disse effektiviseringer, kan forkorte den tidlige produktionstid i Danmark og hurtigere flytte maskiner til volumenproduktion til eksempelvis Ungarn. Dermed skal vi bruge færre hænder i Danmark og flere i Ungarn, skriver pressechef i Coloplast, Simon Mehl Augustesen, i en mail til Fagbladet 3F.

Ifølge fællestillidsmand for de ansatte i Coloplast Torben Rasmussen er der dog tale om udflytning:

- Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at gå fra 700 til 400 medarbejdere og så producere det samme her i landet. Det er jo ikke fordi, at der skal produceres mindre samlet set. Her er der tale om en ny omgang udflytning af arbejdspladser til Ungarn, siger Torben Rasmussen.

Også formand i 3F Nordsjælland Øst, Hans Nissen, er overbevist om, at lukningen af de 300 job skyldes udflytning.

- Det er ingen tvivl om, at de flytter job til Ungarn. De vil flytte maskiner og arbejdsopgaver derned. Jeg synes det er fuldstændig horribelt, at de har fået EU-støtte, der understøtter udflytning af arbejdspladser. Det er en forkastelig måde at bruge EU-midler på, siger Hans Nissen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.