EU-kommissær er forbavset over Camerons vrede

Britisk regering har selv leveret de data, som er grundlag for milliardregning, Cameron ikke vil betale.
Britisk regering har selv leveret de data, som er grundlag for milliardregning, Cameron ikke vil betale.
Britisk regering har selv leveret de data, som er grundlag for milliardregning, Cameron ikke vil betale. Foto: Yves Logghe/AP

Den britiske premierminister, David Cameron, pustede sig op i vrede under et EU-topmøde i sidste uge, da han blev præsenteret for en ekstraregning på 15,8 milliarder kroner på grund af en ændret regnemetode i EU-systemet.

Men det var enten skuespil for de britiske vælgere eller mærkværdigt dårlige kommunikationsveje i London, hvis Cameron - som han påstod - aldrig før havde hørt om justeringen.

- Alle medlemslande var fuldt ud klar over, og har aktivt deltaget i denne proces, og de har alle kendt resultatet af disse beregninger 17. oktober, straks efter det lå klar, siger EU's budgetkommissær, Jacek Dominik.

At Storbritannien i forbindelse med den årlige kontingentbetaling står til at skulle betale et ekstra stort milliardbeløb, mens flere andre lande - deriblandt Danmark - får store beløb tilbage, skyldes, at et årelangt udestående bliver løst i disse måneder.

Hovedparten af regningen på de 15,8 milliarder skyldes, at medlemslandene enstemmigt for år tilbage har besluttet at ændre opgørelsesmetoden for EU-landenes bruttonationalindkomst (BNI).

Det handler hovedsageligt om, at man har besluttet at medregne NGO'ers bidrag til bruttonationalindkomsten.

Beløbet er en justering, der nu får effekt for en 12-årig periode for de fleste medlemslande, mens Grækenland har haft et udestående siden 1995.

- Jeg er forbavset over reaktionen, for der var ikke hidtil kommet en eneste reaktion fra Storbritannien, at de havde problemer med dette, siger Dominik.

EU-Kommissionen har ifølge kommissæren ikke noget med de statistiske BNI-udregninger at gøre.

Det er en proces mellem det enkelte medlemslands statistikmyndighed og EU's statistiske kontor, Eurostat.

- Kommissionen har ingen direkte rolle i dette arbejde, siger Jacek Dominik.

Den britiske premierminister sagde i klare vendinger fredag, at briterne ikke vil betale regningen, ikke uden videre i hvert fald.

- Det er uacceptabelt. Sådan kan man ikke opføre sig. Jeg betaler ikke den regning 1. december. Hvis folk tror det, så vil de blive overraskede, sagde Cameron.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.