EU inviterer Trump til topmøde i Europa snarest muligt

Trump inviteres til Europa for at udstikke kursen for forbindelserne mellem EU og USA de næste fire år.
EU-præsident Donald Tusk og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, inviterer USA's nyvalgte præsident, Donald Trump, til et EU-USA topmøde i Europa, så snart det kan lade sig gøre. Her ses Tusk og Juncker under et topmøde med Canada i oktober.
EU-præsident Donald Tusk og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, inviterer USA's nyvalgte præsident, Donald Trump, til et EU-USA topmøde i Europa, så snart det kan lade sig gøre. Her ses Tusk og Juncker under et topmøde med Canada i oktober. Foto: John Thys/AFP

EU-toppen inviterer USA's nyvalgte præsident, Donald Trump, til et EU-USA topmøde i Europa, så snart det kan lade sig gøre.

Det skriver EU-præsident Donald Tusk og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i et brev til Trump, hvor de samtidig ønsker ham tillykke med sejren.

- Den samtale vil gøre det muligt for os at udstikke kursen for vores forbindelser de næste fire år, skriver Tusk og Juncker i brevet til Trump.

EU-toppen skriver til Trump, at det strategiske partnerskab mellem EU og USA er rodfæstet i fælles værdier som frihed, menneskerettigheder, demokrati og en tro på markedsøkonomien.

- I årenes løb har EU og USA samarbejdet om at sikre fred og velstand for vores borgere og for mennesker i hele verden, skriver Tusk og juncker.

- I dag er det vigtigere end nogensinde at styrke de transatlantiske forbindelser, skriver de samtidig.

De to EU-ledere understreger, at kun ved at samarbejde tæt kan EU og USA blive ved med at gøre en forskel, når store udfordringer skal håndteres.

Det gælder ikke mindst terrortrusler fra Islamisk Stat, truslerne mod Ukraines suverænitet og territoriale integritet, klimaforandringer og migration.

- Heldigvis er det strategiske partnerskab mellem EU og USA bredt og dybt, hedder det i lykønskningsbrevet til Trump.

ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.