EU forlænger støtte til landmænd ramt af russisk boykot

EU støtteopkøber landbrugsvarer, som er ramt af Ruslands forlængede importforbud af kød, mælk og grønt fra EU.
Polske landmænd under en demonstration tidligere på året, hvor de krævede erstatning for tabt indtjening på grund af det russiske importforbud. (Arkivfoto)
Polske landmænd under en demonstration tidligere på året, hvor de krævede erstatning for tabt indtjening på grund af det russiske importforbud. (Arkivfoto) Foto: Czarek Sokolowski/AP

EU vil fortsat yde støtte et stykke ind i næste år for de europæiske landmænd, der er hårdest ramt på pengepungen af det russiske importforbud af fødevarer fra EU.

Hjælpen er ifølge EU's landbrugskommissær, Phil Hogan, udtryk for EU's solidaritet med de landmænd, der er hårdest ramt af det russiske importforbud.

- Vi skal stadig tilbyde et sikkerhedsnet for producenter, som fortsat oplever vanskeligheder i forbindelse med forbuddet, siger Hogan i en pressemeddelelse.

I sidste måned meddelte Rusland, at der i yderligere et halvt år vil være importforbud af en række fødevarer fra EU-landene.

Det er en reaktion på, at EU har forlænget de sanktioner mod Rusland, som blev indført på grund af konflikten i Ukraine.

Det russiske forbud mod import af en række landbrugsprodukter fra EU omfatter frugt, grøntsager, kød, fjerkræ, fisk og mejeriprodukter.

Forbuddet har været i kraft siden august sidste år og har for nogle landmænd ramt ekstra hårdt, fordi eksporten til Kina er stilnet af i samme periode.

Særligt for svinekød gælder, at Rusland lukkede ned for import fra Europa allerede i januar sidste år - officielt fordi der var fundet enkelte tilfælde af svinepest blandt vildsvin i Litauen.

Siden marts i år har svinebønderne kunnet få EU-støtte til privat oplagring af noget af det kød, de ikke kan sælge til Rusland. Samme støtte er givet til mælkeproducenterne.

Frugt- og grøntavlerne får hjælp i form af, at deres varer bliver opkøbt og enten sendt videre til velgørende organisationer eller anvendt i produktion af dyrefoder.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.