EU fordømmer forbud til politikers begravelse
Flere fremtrædende europæere er forment adgang til den russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsovs begravelse
Af leveret af Nyhedsbureauet Newspaq
MERE
Flere europæere er blevet afvist at kunne deltage i Boris Nemtsovs begravelse i Moskva tirsdag.
Flere europæere er blevet afvist at kunne deltage i Boris Nemtsovs begravelse i Moskva tirsdag. Foto: Pavel Golovkin/AP


EU fordømmer tirsdag, at Rusland "vilkårligt" nægter at tillade adgang for flere fremtrædende europæere, der har planlagt at deltage i begravelsen af den russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov, der tirsdag bisættes i Moskva.

- Det er ikke første gang, at vi ser sådanne afslag af tilsyneladende vilkårlige årsager, siger EU-Kommissionens talskvinde Maja Kocijancic og tilføjer, at det er et "klart brud på grundlæggende principper".

Sandra Kalniete, Letlands tidligere udenrigsminister og nuværende medlem af EU-Parlamentet, og Bogdan Borusewicz, formanden for det polske senat, er begge nægtet adgang til Rusland for at deltage i begravelsen.

- At nægte flere individer, eksempelvis Sandra Kalniete, adgang til Den Russiske Føderations territorium er et klart brud på basale principper, siger Maja Kocijancic.

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, deltager i tirsdagens begravelse i Moskva som repræsentant for de europæiske liberale, Alde.

Kalniete fortæller, at hun fik besked på at vende om i Moskvas lufthavn uden forklaring, og ifølge EU-Kommissionens talskvinde bar hun diplomatisk pas.

EU-Parlaments formand, Martin Schulz, siger, at Ruslands handlinger sker "uden den mindste form for begrundelse".

Flere hundrede russere stod tirsdag formiddag i kø for at ære Boris Nemtsov, der blev dræbt fredag nat af fire skud i ryggen ikke langt fra Kreml i Moskva.

De sørgende stod i kø for at komme ind og se Nemtsov, der lå lit de parade i Andrej Sakharov-centret for Menneskerettigheder i Moskva, inden han begraves på Troekurovskoje-kirkegården senere tirsdag.

De russiske myndigheder har udlovet en dusør på tre millioner rubler (320.000 kroner) for oplysninger om drabet på Nemtsov.

Det er en betragtelig sum i Moskva, hvor en gennemsnitlig månedsløn er 60.000 rubler (6400 kroner).

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.