EU fælder dom: Må Karsten fyres, fordi han er fed?

For godt fire år siden blev 160 kg tunge Karsten Kaltoft fyret fra sit job som dagplejer. Efter eget udsagn på grund af sin vægt. Nu kommer EU-Domstolen med en principiel dom, som kan gøre fedme til et handicap.
Karsten Kaltoft er i dag kommet videre og har fået nyt arbejde som lastbilchauffør. Men for fire år siden var han meget ked af at miste jobbet som dagplejer, som han havde passet i næsten 15 år uden problemer.
Karsten Kaltoft er i dag kommet videre og har fået nyt arbejde som lastbilchauffør. Men for fire år siden var han meget ked af at miste jobbet som dagplejer, som han havde passet i næsten 15 år uden problemer. Niels Aage Skovbo/Scanpix

50-årige Karsten Kaltoft fra Grindsted kan blive den direkte årsag til, at svært overvægtige i hele EU får bedre beskyttelse på arbejdsmarkedet.

På torsdag skal EU-Domstolen nemlig afgøre, om arbejdsgivere må forskelsbehandle ansatte på grund af fedme, og om svær overvægt i nogle situationer kan anses for at være et handicap.

Sagen startede i november 2010, da den 160 kg tunge Karsten Kaltoft blev fyret fra sit job som dagplejer i Billund Kommune. Efter eget udsagn med den begrundelse, at han var for fed.

- Det er bestemt ikke nogen rar oplevelse at blive kasseret på grund af sit udseende. Jeg synes virkelig, at jeg er blevet dårligt behandlet, siger Karsten Kaltoft.

Han er i dag kommet videre og har fået nyt arbejde som lastbilchauffør. Men for fire år siden var han meget ked af at miste jobbet som dagplejer, som han havde passet i næsten 15 år uden problemer.

- Jeg var kraftigt overvægtig. Det er der overhovedet ikke nogen tvivl om. Men jeg kunne sagtens lege med børnene nede på gulvet og gå ture i skoven. Og min leder sagde også selv, at de var meget glade for mig, og at der aldrig havde været klager, fortæller Karsten Kaltoft.

Sagen følges tæt i hele Europa

Karsten Kaltoft og fagforeningen FOA valgte efter fyringen at rejse en sag mod Billund Kommune.

Sagen er nu endt ved EU-Domstolen, som for første gang skal tage stilling til, om EU-reglerne beskytter mod forskelsbehandling på grund af fedme. Af samme årsag bliver Karsten Kaltoft-sagen fulgt tæt af både lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer i hele Europa.

I juli kom en generaladvokat ved EU-Domstolen med et forslag til en afgørelse, som slår fast, at svær fedme (BMI på mindst 40) kan udgøre et handicap. Karsten Kaltoft havde et BMI på 54.

Hvis EU-Domstolen følger den linje, så vil det både i Danmark og i udlandet åbne op for flere sager om diskrimination af svært overvægtige på arbejdsmarkedet. Det forventer Jens Kristiansen, professor i arbejdsret ved Københavns Universitet.

- Hvis domstolen følger generaladvokaten, og det gør den ofte, så vil det få den umiddelbare virkning, at svær overvægt fremover kan udgøre et handicap.

- Det betyder, at arbejdsgiveren i rimeligt omfang skal tilpasse arbejdspladsen til den pågældende medarbejder. Samtidig må man altså ikke opsige en person, hvor overvægten udgør et handicap, hvis opsigelsen har relation til handicappet, siger han.

Borgmester om fyring: En ganske naturlig tilpasning

I Billund Kommune har man hele tiden afvist, at Karsten Kaltoft mistede jobbet som dagplejer på grund af sin vægt.

Borgmester Ib Kristensen (V) fastholder, at det var på grund af et faldende børnetal, at Karsten Kaltoft som den eneste af kommunens dagplejere blev fyret.

- Vores opfattelse var, at der var for mange dagplejere, og derfor var der én, der blev afskediget, mens en 4-5 stykker fratrådte ved naturlig afgang. Vi havde ikke nok børn i området, og derfor var det en ganske naturlig tilpasning, siger Ib Kristensen.

Han understreger, at han har "fuld tillid" til, at alle retningslinjer er blevet fulgt fra kommunens side, og at afskedigelsen ikke har relation til Karsten Kaltofts overvægt.

EU-Domstolen vil på torsdag udelukkende tage stilling til, om EU-reglerne generelt beskytter mod forskelsbehandling af svært overvægtige.

Herefter vil det være op til Retten i Kolding at vurdere, om der er ført bevis for, at Karsten Kaltoft blev fyret på grund af sin overvægt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.