EU blåstempler danske banker

Hovedparten af danske realkreditobligationer havner i bedste kategori i nye EU-krav til bankers kapitalbuffer.
De danske realkreditobligationer ender i den bedste kategori i under de nye EU-krav.
De danske realkreditobligationer ender i den bedste kategori i under de nye EU-krav. Foto: Morten Langkilde/POLFOTO

EU-Kommissionens nye krav til, hvor meget banker skal have i kapitalbuffer, ser ud til at være godt nyt for den særlige danske model til boligfinansiering.

De længe ventede nye regler er offentliggjort fredag, og de ser på lige præcis det område, der er relevant for den danske realkredit, ud til at være så godt som uændrede i forhold til den tidlige version, der allerede i maj fik daværende økonomiminister Margrethe Vestager (R) til at juble.

De nye regler er lavet i lyset af de seneste års krise for at sikre, at europæiske banker har både rigelig og solid kapital til at modstå nye kriser.

Der opsættes en række kategorier, som bankernes kapitalbuffer skal leve op til.

Ifølge kilder, der har været tæt på forhandlingsforløbet, havner størsteparten af de danske realkreditobligationer - dem der indgår i serier med en volumen på mindst 500 millioner euro (3,7 milliarder kroner) - i den bedste kategori.

Det vil sige, at de sidestilles med landets egne statsobligationer, der traditionelt er det værdipapir, der regnes for at være det mest solide.

De nye regler tillader, at bankerne har op til 70 procent af deres kapitalbuffer bundet i den form for dækkede obligationer, som blandt andet rummer danske realkreditobligationer.

Det svarer nogenlunde til det, de store danske banker ligger inde med. Hvis det står til troende, betyder det, at bankerne ikke har brug for at sælge ud af deres beholdninger for at opfylde de nye krav.

Mange af de øvrige danske realkreditobligationer - dem fra serier med en volumen under 500 millioner euro - lander i kategorien 2A, hvor de sidestilles med statsobligationer udstedt af lande uden for EU. Dem må bankerne have op til 40 procent af i deres kapitalbuffer.

Under de langvarige forhandlinger om de nye regler har der sommetider været lagt op til, at alle realkreditobligationer som standard ville lande i den kategori, som bankerne kun måtte have 40 procent af.

Det ville have betydet, at danske banker skulle sælge ud af deres beholdninger med fare for, at det kunne skade renten og undergrave realkreditten.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.