Et godt knald gør hjernen frisk

Det er faktisk relativt let at give hjernen et boost. Det kræver blot lidt lagengymnastik suppleret med lidt godt til ganen, forklarer neuroforsker.
Hop en tur i kanen, det er godt for både dig og din partner. 
Hop en tur i kanen, det er godt for både dig og din partner.  FOTO: Scanpix

Rødvin, blåbær og sex. Det lyder næsten som opskriften på den perfekte date, men det er faktisk også nogle af de elementer, der skal til, hvis du vil holde din hjerne sund og skarp.

Det forklarer neuroforsker ved King's College London Sandrine Thuret i en TED Talk på Videnskab.dk:

Sandrine Thuret arbejder meget med hjernens hippocampus. Det er blandt andet den, der sørger for, at vi kan huske minder og lære nye ting, men den styrer også vores humør og følelser.

Så nemt gør du hjernen frisk

Indtil for nylig var opfattelsen den, at en voksen hjerne ikke kunne lave nye hjerneceller, neuroner. Men det er forkert.

Ifølge Sandrine Thuret kan den voksne hjerne producere omkring 700 nye neuroner om dagen. De er vigtige for vores hjerne, hvis vi vil fortsætte med at lære nye ting, huske og være i stand til at styre vores humør.

Læs mere på Videnskab.dk: Vidunderstoffet resveratrol i rødvin bremser tyktarmskræft

- Det næste spørgsmål er derfor, kan vi styre vores produktion af neuroner? Og svaret er ja, siger Sandrine Thuret.

Læs mere på Videnskab.dk: Masser af sex gør dig ikke lykkeligere

Hun fortæller, at læring, sex og motion sammen med en sund kost - heriblandt blåbær og lidt rødvin - faktisk kan styrke produktionen af neuroner i hjernen. Hvad du derimod skal passe på med, er stress, søvnmangel og en usund diæt.

- Det, vi kan se, er at diæten i høj grad styrer både humør, hukommelse og neurogenese i den samme retning. Så et lavt kalorieindtag vil påvirke hukommelseskapaciteten positivt, mens en diæt med højt fedtindhold kan give symptomer på depression. Omega 3-fedtsyrer derimod styrker produktionen af nye neuroner og sænker samtidig risikoen for depression, siger Sandrine Thuret i sin TED Talk, som du kan se i sin fulde længde herover.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.