Ernæringsekspert slår fast: Derfor skal du spise mere kage

Har du forbudt dig selv at nyde et godt stykke kage? Det er ikke særligt klogt gjort, mener Per Brændgaard.
Det er lækkert - og det er HELT i orden - at nyde et godt stykke kage.
Det er lækkert - og det er HELT i orden - at nyde et godt stykke kage. Foto: SCANPIX arkiv

Af Lærke Sofie Bonde, Q, Aller Media

Kage giver nydelse. Nydelse er sundt. Ergo er kage sundt. Denne Erasmus Montanus-logik har ernæringskonsulent Per Brændgaard at tilladt sig at bruge omkring indtaget af kage. Vi må nemlig aldrig forsage nydelsen, siger han.

Når Per Brændgaard opfordrer os til at nyde kage, så er det blandt andet fordi, det kan lede til overspisning, hvis vi forbyder os selv at spise det, vi elsker mest. Pludselig en dag kan du ikke modstå fristelsen længere, og så er det næsten ikke til at stoppe dig selv igen.

Han mener dog ikke, at du ukritisk skal fylde dig selv med kage hver dag, men i stedet handler det om at nyde det kage, du spiser på en 'mindful' måde. Så spiser du nemlig mindre.

Her er grunden til din slankekur ikke virker: Se hvorfor på Q.dk

- Når du er mindful med kagenydelsen fra mundfuld til mundfuld, så vil du spise mindre kage, fordi du får lettere ved at få nok, og fordi du i tide opdager, at du har fået nok i stedet for mange mundfulde senere, hvor du snarere har spist alt for meget kage, siger Per Brændgaard.

Vi rammes af lykke

Når nydelsen er så vigtig, så skyldes det ifølge ernæringskonsulenten blandt andet, at der udskilles hormoner, når vi tillader os selv at blive tilfredsstillet.

- Nydelse modvirker stress og depression, og det forbedrer evnen til at lære og huske. Nydelse har en akut afstressende effekt på grund af udskillelsen af opioider i hjernen, når man nyder, siger han.

Ingen synd at komme til at overspise

Hemmeligheden bag nydelsesfuld kagespisning, der ikke feder, er ifølge Per Brændgaard, at du kun skal spise lige til, din hjernes nydelsescentre er fyldt op, og så ikke mere. Det mærker du ved at nyde og fornemme hver eneste bid, du tager.

Skulle kagespisningen alligevel tage overhånd for dig, så straf ikke dig selv. Det er også helt i orden, og nydelsen får du stadig.

-  Det er så nydelsen af afstresning som følge af øget aktivitet i den afslappende del af det autonome nervesystem, det parasystempatiske nervesystem, som følge af overfyldning af mavetarmkanalen. Tænk også positivt om det, og beslut dig for næste gange igen at prøve på at skifte gear fra overspisning til langsom sanselig nydelse, siger Per Brændgaard.

Få opskriften på en lækker mandel-lakrids-kage her

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.