Erhvervsskoledirektører: "Besparelser er en massakre"

De bebudede grønthøster-besparelser på uddannelsesområdet vil ramme svage elever og betyde fyringer på erhvervsskolerne.
Regeringens bebudede besparelser på uddannelsesområdet vil have store konsekvenser.
Regeringens bebudede besparelser på uddannelsesområdet vil have store konsekvenser. Foto: Scanpix/arkiv

Det vil ramme de svageste elever. Det vil koste afskedigelser. Det vil skabe en endnu større skævvridning af Danmark.

Det advarer direktører for erhvervsskoler rundt om i landet, efter regeringen har bebudet en besparelse på to procent på uddannelsesområdet. Det skriver Fagbladet 3F.

- De bebudede besparelser må betegnes som en massakre på erhvervsuddannelserne. De er stik imod intentionen om en kvalitetsforbedring af netop disse uddannelser i forbindelse med erhvervsuddannelsesreformen, siger direktør A. Neil Jacobsen fra EUC Nord med base i Hjørring.

Besparelsen skal ske hvert år de næste fire år. Der er tale om en såkaldt "grønthøster-besparelse". Alle skal bidrage. Og således også erhvervsskolerne.

På Handelsskolen København Nord oplyser direktør René Van Laer til Fagbladet 3F, at det hos dem vil koste 4 millioner kroner hvert år.

- Da hovedparten af vores omkostninger, cirka 75 procent, er personaleomkostninger, vil det være nødvendigt, at der skal finde en stor reduktion sted indenfor dette område, siger René Van Laer.

På skolen bliver man derfor nødt til at fokusere på, hvordan læring skal finde sted fremover.

- Eleverne vil komme til at arbejde langt mere, og mere selvstændigt end de er vant til på ungdomsuddannelserne. Det vil betyde, at de svagere elever vil få sværere ved at gennemføre en ungdomsuddannelse. Og for denne elevgruppe vil det betyde et større frafald, frygter René van Laer.

Direktøren for Tech College, Michael Johansson, vurderer, at det vil koste skolen i Aalborg mellem seks og otte millioner kroner bare første år.

- Der er ikke tvivl om, at det forringer erhvervsskolerne og dermed også uddannelserne, hvis forslaget bliver vedtaget. Vi har lige været igennem en tilpasningsrunde i forhold til reformkravene. Vi har brug for arbejdsro, så reformen kan blive så god, som intentioner lover. Derfor håber vi på, at politikerne kommer til fornuft og ikke bare bruger en to-procents grønthøster, siger Tech-direktøren.

I Thisted håber direktør for EUC Nordvest, Hans Chresten Jeppesen, også, at regeringen vil lade erhvervsskolerne gå fri. Hér vil besparelsen koste 2,6 millioner kroner første år. Blandt andet med nedlæggelser af stillinger til følge. Han peger på, at man i et tyndt befolket område for eksempel ikke bare kan skrue på klassekvotienten.

- Vi er nødsaget til at køre med små hold på blandt andet EUX. Forringelser af de økonomiske rammevilkår gør det bare så meget sværere at fastholde udbuddet i Thisted, og der er altså 100 km til næste erhvervsskole, siger Hans Chresten Jeppesen til Fagbladet 3F.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.