RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Erhvervsdrivende til fagbevægelsen: Hvorfor tage kvælertag på Ryanair?

Jeg kan godt forstå, at virksomhederne skal følge en række regler, men jeg kan ikke forstå, at man tager kvælertag på virksomhederne for at få dem til at følge dem. Sådan lyder det fra manden bag en Facebook-side, der støtter op om Ryanair og Billund Lufthavn.
Ifølge Jan Juul Hansen, der er manden bag Facebook-siden Billund Lufthavn, vores lufthavn, vores valg, er der ikke nogen vindere i sagen.
Ifølge Jan Juul Hansen, der er manden bag Facebook-siden Billund Lufthavn, vores lufthavn, vores valg, er der ikke nogen vindere i sagen. Foto: Scanpix

- Der kommer ikke nogen vindere ud af det, hvis Ryanair ender med at forlade Billund Lufthavn.

Sådan lyder det fra Jan Juul Hansen, der er manden bag Facebook-siden Billund Lufthavn, vores lufthavn, vores valg.

- Ryanair har jo på sin vis snydt fagbevægelsen, når de kan fortsætte deres flyvninger i lufthavnen bare med en base andetsteds. Og selvom det lader til, at selve lufthavnen så ikke mister arbejdspladser, så vil der være en række lokale, der lige nu tjener penge på at udleje boliger til det overnattende kabinepersonale, som ikke længere vil få den indtægt. På den måde er det de små, der taber, tilføjer Jan Juul Hansen.


Foto: Jeppe Donslund

Han oprettede - som lokal erhvervsdrivende og med kendskab til flere ansatte i lufthavnen – Facebook-siden i tirsdags. Formålet var at skabe et forum, hvor man kunne diskutere fagbevægelsens indgriben i Ryanairs arbejdsforhold og deres konfliktvarsel særligt mod Billund Lufthavn. Og mange har da også valgt at engagere sig i debatten. I skrivende stund har siden nemlig mere end 2.300 medlemmer.

Opvokset for enden af startbanen

- Jeg er født og opvokset i Billund – mit fødehjem ligger for enden af startbanen. Derfor har jeg også fulgt denne konflikt nøje, og når fagbevægelsen på den måde går ind og blander sig - formentlig med mistede job til følge – så føler jeg det lidt, som om de angriber os alle fra området, siger Jan Juul Hansen, der stadig håber, at Ryanair vil beholde sin base i Billund.

Han har også læst de mange historier om Ryanair-ansatte, der arbejder under kummerlige vilkår og må samle pantflasker for at tjene nok. De historier er han dog ikke sikker på, alle er sande.

- Jeg kender en del lufthavnsansatte med relationer til Ryanair, og de kan ikke nikke genkendende til de her ting. Derfor ved jeg ikke, hvor troværdige historierne er. Er de sande, er det selvfølgelig ikke særlig fedt, at de ligefrem må samle flasker. Men omvendt kan man sige, at de jo så ikke ligger og flyder, konstaterer han.

Med kvælertag

Jan Juul Hansen ved godt, at hans kommentar måske kan virke provokerende på nogle. Og han synes da også generelt, at det er ok, at fagbevægelsen kæmper for ordentlige løn og vilkår.

- Men kun til en vis grænse. Jeg kan godt forstå, at virksomhederne skal følge en række regler, men jeg kan ikke forstå, at man tager kvælertag på virksomhederne for at få dem til at følge dem, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.