Er vin virkelig så sundt? Få svaret her

Danskerne tror, at det er sundt at drikke vin. Men passer det? Vi har spurgt en kendt ernæringsekspert.
Ikke mindst i den mørke efterårstid er rødvin skønt at nyde et glas eller tre af. Men kan man gøre det med god samvittighed?
Ikke mindst i den mørke efterårstid er rødvin skønt at nyde et glas eller tre af. Men kan man gøre det med god samvittighed? Foto: SCANPIX arkiv

Af Mia Qvist Scheelsbeck, Aller Media

Rigtig mange danskere har en opfattelse af, at det er helt i orden at drikke et glas vin eller to hver aften.

En undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet står bag, viser dog, at vi danskere egentlig godt ved, hvad der er sundt at spise og drikke. Med en enkelt undtagelse. For forskerne så, at mængden af vin steg markant, i jo højere grad man opfatter sine egne kostvaner som sunde.

Og det forklarer forskerne med, at vin er blevet italesat som sundt i begrænsede mængder i den offentlige debat. Men den myte holder ikke, forklarer Per Brændgaard, der er ernæringsekspert og sundhedsskribent i FEMINA.

Vin feder ikke, hvis du er en kvinde: Læs mere på Femina.dk

- Det er så lige det med begrænsede mængder, som mange danskere åbenbart har overset. Den generelle holdning er åbenbart: ’Jo mere, desto sundere’. Det ville selvfølgelig have været dejligt, hvis det var sådan. Men det er det ikke. Det er en myte, som er blevet meget udbredt og har fundet rodfæste, fordi vi gerne vil tro på det, forklarer Per Brændgaard.

Olivenolie skal heller ikke hældes ned

Ifølge ernæringseksperten stammer det fra den såkaldte middelhavskost. Forskningen om den har nemlig skabt myterne om, at vi bare kan hælde vin og olivenolie ned for at være sunde.

- Sandheden er, at et moderat forbrug af vin kan være sundt for midaldrende og ældre mennesker. Men forbruget skal være moderat og jævnt fordelt ud over ugen (uden drukture indimellem), hvis det skal være sundt. Det betyder for kvinders vedkommende, at man skal være over 45 år og kun drikke et glas om dagen. Og ikke mere end det i weekenden, siger Per Brændgaard.

Han understreger, at alt skal indtages med måde – og det gælder både vin og olivenolie. For det feder faktisk.

Per Brændgaard mener ikke, man behøver at spise morgenmad: Læs på Femina.dk hvorfor

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.