Er du typen, som hele tiden hjælper andre? Så overvej dette

Der er mange gode ting ved at give, men hvorfor ikke gøre det af de rigtigt grunde, i stedet for at føle dig tvunget ud i det, fordi du tror, det kan hjælpe dig. Læs om tegnene her!
Er du typen, som giver og giver? Er du der altid for dine veninder, kolleger, naboer og familiemedlemmer, når de har brug for en hjælpende hånd? Så bør du måske overveje, om du gør det af de forkerte grunde.
Er du typen, som giver og giver? Er du der altid for dine veninder, kolleger, naboer og familiemedlemmer, når de har brug for en hjælpende hånd? Så bør du måske overveje, om du gør det af de forkerte grunde. Foto: Scanpix/Modelfoto

Det er rart at hjælpe andre; at vaske naboens tøj, fordi hun har brækket armen, så hun bliver glad. At gå tur med din gamle mors hund, så hun siger: ’Du er min yndlings’.

At kopiere den travle kollegas fremlæggelse fordi…. Ja hvorfor? Fordi du har lyst? Fordi du får noget ud af at hjælpe, eller fordi du ikke tør sige nej?

Er det det sidste, så STOP nu. Du skal kun hjælpe, hvis du føler rigtigt for det, forklarer Karen Kleiman, ekspert i posttraumatisk stress, direktør for The Postpartum Stress Center og forfatter til bøger om emnet til Psychology Today:

-Hvis du giver af de forkerte grunde, kan det være skadeligt for både dine forhold og dit selvværd. Kvinder rapporterer ofte, at de føler, at de giver og giver og giver og kun modtager lidt igen. Men at give bør komme fra et generøst sted, hvilket indebærer, at du tager dig af dine egne behov, og derefter kan putte energi i andre. Det skal komme fra et fuldt hjerte.

Natascha Lines har født: Drama efter hjemmefødsel

Du giver af et tømt hjerte
Hun forklarer, at giver du i stedet af de forkerte grund, er det ikke, som du måske tror, et bevis for den ultimative form for uselviskhed.

Tværtimod, så kommer det fra en manglende evne til at modtage, og ifølge Karen Kleiman er tegnene disse:

-Det betyder, at du giver og giver og giver, og du tror (håber), det vil blive værdsat. Eller det får dig til at have det godt med dig selv, eller du føler dig moralsk forpligtet til at give.

Camilla Framnes er helt afklaret: Min livs sidste barsel

Du giver altså for at få noget igen, fordi du mangler noget inde i dig selv. Og hvis ikke du tillader dig selv at blive fyldt op af livet, andres kærlighed, hjælp eller andet, så vil du ikke være tilpas, og det er her du havner i situationer, hvor du giver af de forkerte grunde, forklarer Karen Kleiman:

-Tænk på nogle af dine forhold og vær så ærlig, når du overvejer hvorvidt de ting, du har været givende omkring, er kommet fra et generøst sted eller et udtømt sted? At være ’forkert’ givende er belastende, fordi det kun genererer en ensrettet energi. Er du generøs givende, vil det føles let og glædeligt.

Disse grunde er forkerte
Giver du, fordi det føles vigtigt for dig at være meget givende i alle dine forhold? Giver du fordi, du har det skidt over, at en anden giver noget til dig?

Giver du, fordi du putter andres behov før dine? Har du svært ved at bede om noget fra andre? Har du overvejet, at du giver, fordi du gerne vil elskes eller værdsættes?

Sådan her siger du ’Nej’ uden at gøre dine omgivelser sure: Læs hvordan på udeoghjemme.dk

Ja, så giver du af alle de forkerte grunde. Og er, ifølge Karen Keliman, sikkert også utrolig træt, fordi du hele tiden sætter dig selv i forhold til andre og sammenligner med andre.

Her skal du tænke på, hvordan det føles akavet og underligt, hvis du selv får en gave, der tydeligvis handler mere om den, der giver, end om dig, som er modtager – sådan vil andre opfatte dine gaver, hvis de gives af forkerte grunde. Husk det næste gang, du føler en trang til at opfylde et behov i dig selv ved at give en gave.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.