Er du på myggenes menukort? Sådan undgår du de stikkende bæster

Er du plaget af myggestik om sommeren, kommer en insektforsker her med de gode råd til, hvordan du bedst undgår at blive stukket.
Det er i skumringstiden de danske myg er mest aktive.
Det er i skumringstiden de danske myg er mest aktive.
Foto: Scanpix/modelfoto

Er du en af de mange, som myggene holder fest med, og som måske endda tror, at du er hovedmåltidet, så er der gode råd, at hente her.

Rådene er simple, men måske skal huske på dette ord: citroneukalyptusolie. Det kan nemlig meget vel være din bedste makker, når myggene sværmer om dig.

Ofte er myggens kedelige bekendtskab lig med et stykke blottet hud, men det er ikke kun den blottede hud, som lokker myggene til.

Det fortæller Thomas Pape, som forsker i insekter hos Statens Naturhistoriske Museum og er ekspert i mygs gøren og laden.

Tre elementer

- Der er tre elementer, som myg går efter, når de skal finde en person at stikke. Det er den kulilte, som kommer ud af munden på os, når vi ånder ud. Det er den varme, som vi udskiller fra kroppen. Og så er det vores lugt, fortæller Thomas Pape til Ritzau Fokus.

Desværre er der ikke meget, vi selv kan ændre i forhold til vores kropslugt eller ånde, for at gøre os mindre attraktive for myggene.

Myg er nemlig ikke specielt interesseret i dig, fordi du enten dufter godt eller skidt. Så drop hvidløg og B-vitamin i håbet om, at det holder dig fri for myggestik.

De små insekter kan nemlig skelne mellem den lugt, de går efter, og den lugt vi prøver at camouflere os med.

Forholdsregler

Men frygt ikke - der er alligevel en del, du selv kan gøre for at undgå at blive myggenes foretrukne buffet, fortæller Thomas Pape.

- Man kan tage sig visse forholdsregler, hvis man er i områder, hvor der er mange myg. En af mulighederne er at tage en langærmet trøje på og nogle lange tynde bukser og sokker på, så man afskærmer de dele af huden, som vi normalt godt kan lide at have blottet om sommeren.

På den måde virker det som en fysisk barriere for myggene, men det holder også på de duftstoffer og den varmestråling, som kommer fra kroppen, og som myggene godt kan lide, siger han.

At vælge det rigtige sted at opholde sig kan også være en faktor i forhold til at undgå myggene.

Thomas Pape fortæller blandt andet, at det godt kan være en idé at sætte sig steder, hvor der er en let brise, da myg faktisk ikke flyver særlig godt. Derudover bør man være opmærksom ved skumringstid, når solen går ned.

De fleste myggearter, vi har herhjemme, er nemlig såkaldte skumringsmyg og er derfor mest aktive i dette tidsrum, så her er det en god idé at tage de lange bukser på.

Kemi eller citroneukalyptusolie

- Et rigtig godt råd er også at bruge en myggestift eller myggespray. Det allerbedste på markedet lige nu er et kemisk middel, der hedder DEET. Det komponent er rigtig godt at have i en myggestift, så det kan man gå efter, fortæller Thomas Pape.

Han siger dog samtidig, at man endnu ikke kan købe det i håndkøb herhjemme. Det skal man til eksempelvis Sverige for at finde. DEET er da også et omdiskuteret præparat, så alternativer som citroneukalyptusolie kan ifølge Thomas Pape være næsten lige så effektivt.

 

Fakta om Citroneukalyptusolie

Citroneukalyptusolie er en olie fra det australske træ Corymbia citriodora

Selvom citroneukalyptusolie har en sød duft, fungerer det fint som myggebalsam. 

Citroneukalyptusolie kan købes på nettet og i de fleste helsekost-butikker.

UDVID

Myg og allergi

Der kan også findes tilfælde, hvor folk er decideret allergiske over for myggestikkene, og så skal man over i en anden behandling.

Det fortæller Henrik Nielsen, som er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital:

- Når vi bliver bidt, får vi noget af myggens spyt ind lige under huden. Det indeholder en lang række aktive molekyler, der provokerer vores krop til at reagere. Her reagerer vi dog meget forskelligt, og hos nogen kan det ende med, at man får en hævelse, som også giver kløe, siger Henrik Nielsen.

Sker det, kan det blive nødvendigt at behandle med allergimedicin, som indeholder antihistamin.

- Det kan nemlig dæmpe både kløe og hævelse, så det benytter vi os også af i udtalte tilfælde, fortæller han.

I langt størstedelen af tilfældene henviser Henrik Nielsen dog til, at man lader myggestikket gå i sig selv uden at klø for meget i det.

Fakta om Citroneukalyptusolie

Citroneukalyptusolie er en olie fra det australske træ Corymbia citriodora

Selvom citroneukalyptusolie har en sød duft, fungerer det fint som myggebalsam. 

Citroneukalyptusolie kan købes på nettet og i de fleste helsekost-butikker.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.