Er du naiv, tillidsfuld eller mistroisk? Denne øvelse afslører det

Er du altid mistroisk og skubber folk væk, eller er du i den modsatte grøft, hvor du blindt stoler på alle omkring dig? Sådan tester du dig selv
Hvem i dit liv stoler du egentligt på? Find ud af det med denne øvelse.
Hvem i dit liv stoler du egentligt på? Find ud af det med denne øvelse. Foto: Scanpix/Modelfoto

Har du en eller flere oplevelser i bagagen, der har påvirket dit generelle forhold til andre mennesker, så du dårligt tør stole på selv dem, der er helt tæt på dig? Med en simpel øvelse kan du teste dit eget niveau af tillid til folk omkring dig.

Tillid handler i høj grad om vores forventninger og om forudsigelighed, mener Lene Hvam, der er privatpraktiserende psykolog i Aarhus.

– Hvis vi igennem livet har en forventning om, hvordan andre mennesker vil reagere, og de så reagerer, som vi forventer, vil vi opleve forudsigelighed. Det giver os en følelse af tryghed, og vi har dermed tillid til andre mennesker. Tillid er vigtigt, for når vi oplever, at vi kan stole på andre mennesker, så er det lettere for os at skabe sammenhæng og mening i vores oplevelser, siger psykolog Lene Hvam.

Vi lærer hele livet
Selvom den grundlæggende tillid opbygges igennem forhold til forældrene, især moren, helt fra barnet er spædt, så udvikles tilliden til andre gennem hele livet. Det betyder at enkeltstående, traumatiserende oplevelser også vil spille en rolle for vores tillid til vores omgivelser.

Så hurtigt beslutter du dig for, om en person har vennepotentiale

- Det er også derfor, man kan miste sin tillid til andre, selvom man har et tillidsfuldt udgangspunkt. Det kan eksempelvis være i forbindelse med voldtægt, naturkatastrofer, eller krig, siger Lene Hvam og understreger, at l gentagende svigt i form af fx utroskab også vil have stor betydning for, hvordan vi forholder os til en eventuel partner.

Alt for blåøjet
Lige så vel som man kan blomstre af nære relationer, fordi man kan vise andre tillid, og de viser en tillid, lige så vel kan det skade en at være for tillidsfuld. Så er man nemlig et let bytte for udnyttelse. Man er meget sårbar, når man er åben omkring sig selv over for alle, man møder, og man vil derfor også tit opleve at blive skuffet over andre mennesker, fordi man slet ikke regner med, at andre kan finde på at behandle en dårligt. Og man lærer ikke af sine erfaringer, så man bliver skuffet og såret gang på gang. 

– Det gælder både for den meget tillidsfulde og den meget mistroiske, at man må ud og skaffe sig nye erfaringer med andre mennesker. Vi kan kun finde balancen ved at indgå i nye relationer, hvor vi lærer at få en mere afbalanceret tillid. Det gælder ikke blot om at få nye positive erfaringer, men også om at arbejde med sine tanker og overbevisninger om andre mennesker, så vores forventninger i højere grad svarer til de faktiske omstændigheder, siger psykolog Lene Hvam.

Bliv bedre til at tage imod støtte fra dine nærmeste

Psykologens øvelse der viser, hvem du stoler på:
Tegn tre cirkler på et papirark – en lille cirkel, en mellemstor cirkel udenom og en stor cirkel uden om den mellemstore. I den yderste cirkel skriver du navnene på de mennesker, der er bekendtskaber, som ikke står dig så nær.

I den mellemste cirkel skriver du navnene på dine venner, og i den inderste cirkel skriver du navnene på dem, der er dine allernærmeste og fortrolige.

Når du har gjort det, så se på om der er en overvægt af navne i den inderste cirkel, eller om der er ganske få navne. Hvis der er mange, så tænk over, om de ved lige så meget om dig, som du ved om dem.

Hvis der er få eller ingen i den fortrolige inderste cirkel, så overvej om det er dig, der holder dine venner i den mellemste cirkel væk fra den inderste cirkel. Overvej om dine cirkler ser ud, som du ønsker.

Tilgivelse kan være vejen frem: Sådan stopper du med at bære nag

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.