Du kan ikke lidt grønt, og du kan ikke lide madvarer, der har rørt ved andet mad og og og … ja, der er ret mange ting, du ikke kan lide. Og det har University of Pennsylvania kigget nærmere på.
LÆS OGSÅ: Er det farligt at bide negle?
Forskerne er kommet frem til, at mange kræsne personer viser tegn på mild depression og har en meget sensitiv smagssans.
- Folk, der er kræsne, har en mere følsom smagssans, siger Hana Zickgraf fra forskningsholdet bag projektet.
Hun forklarer, at mange af de meget kræsne mennesker også er meget følsomme overfor farve og form på deres mad. Den må ofte helst heller ikke have rørt andet mad, før de spiser det, og de udvælger kun deres madvarer ud fra et meget lille udvalg af varegrupper.
Det er altså ikke kun smagen, der spiller ind, når folk er kræsne. Der er flere underlæggende ting, der gør om maden er attraktiv eller ej.
LÆS OGSÅ: Er du forstoppet? Det skal du gøre
Humøret spiller ind
Når det kommer til at være kræsen, så er det ikke heller ikke kun maden, der har indflydelse. Det har humøret også, viser forskningen, der er bragt i magasinet Appetite.
Mange kræsne folk viser nemlig tegn på at være deprimerede eller have andre lidelser, der har med psyken at gøre.
LÆS OGSÅ: GUIDE: 4 tips til nemt planteliv på altanen
Lige nu har forskerne bag projektet lidt svært ved at sige præcis, hvorfor psyken spiller ind på lysten til mad. Men svaret skal findes i den stress, som folk føler, når de er psykisk presset.
Men om det er den psykiske ustabilitet eller kræsenheden, der kommer først, det er endnu uklart for forskerne.