Er du i overgangsalder? Alt dette kan du glæde dig til

Overgangsalderen kan være en plage. Men det ER bare en overgang. På den anden side venter et liv, hvor tingene falder på plads og bliver lettere.
Hold ud! Der venter en god tilværelse på den anden side af overgangsalderen, der for mange er forbundet med mange plager.
Hold ud! Der venter en god tilværelse på den anden side af overgangsalderen, der for mange er forbundet med mange plager. Foto: SCANPIX arkiv

Af Annette Aggerbeck, redigeret af Britta Bjerre, SØNDAG, Aller Media

Begynder du så småt at kunne vinke farvel til overgangsalderen og dens mange plager? Så har du noget at glæde dig til.

– De fleste ting falder på plads igen, når du er ude af overgangsalderen. Der er skrevet og sagt meget om overgangsalderen og alle de medfølgende plager, men der har ikke været så meget fokus på livet efter. Og det er synd, for der er mange fordele forbundet med livet efter overgangsalderen, som jo drejer sig om resten af livet, forklarer Søs Wollesen, der er læge og bl.a. har skrevet bogen 'Fri mig for flere hedeture'.

Man begynder eksempelvis at huske bedre igen. Og hvor man havde svært ved at tabe sig i overgangsalderen, er det ikke længere helt så vanskeligt.

–I den nye livsfase begynder det dog at blive vigtigt, at du ikke er for tynd, fordi du har brug for østrogen, og det får du primært fra kroppens fedtdepoter efter overgangsalderen. Så sørg gerne for at have fem trivselskilo på din krop, råder lægen.

Kvinder kan også få KOL: Læs på Søndag.dk om de faresignaler, du skal lægge mærke til

Du kan få stærke knogler

En anden god nyhed er, at vi ikke nødvendigvis får skrøbelige knogler, bare fordi vi bliver ældre.

– Det største fald i knoglemassen sker i årene omkring og nogle år efter den sidste menstruation. Herefter finder hormonerne en ny balance. Vi nedbryder og opbygger hele tiden knoglemasse, og efter overgangsalderen bliver nedbrydningen ikke så meget større end opbygningen. Så hvis du styrketræner og spiser rigtigt, kan du sagtens have stærke eller få stærkere knogler, hvis du aldrig har haft fokus på det før, siger hun.

Det er også vigtigt at holde gang i sexlivet, for de frigiver gavnlige hormoner såsom dopamin og endorfin.

–Disse hormoner gør dig glad og får kroppen til at slappe af. Selv om du ikke har lyst, så prøv alligevel at have sex, eller stimuler dig selv, siger Søs Wollesen.

Læs på Søndag.dk, hvorfor du skal holde dig til at løbe de korte ture

Spis bælgfrugter og kerner

Mange kvinder oplever, at de efter overgangsalderen får en anden psykisk tilgang til sig selv, og at de slapper af på en ny måde. De oplever en anden balance og harmoni end tidligere i livet, nu hvor de har mere tid til sig selv og ikke længere har børn at tage sig af.

Som nævnt tidligere er det også vigtigt, at du fastholder en sund og nærende kost. Søs Wollesen anbefaler, at du især går efter bælgfrugter og kerner. Spis fuldkorn i form af byg, rug og spelt, da det er med til at holde dig i gang og give dig vitalitet.

– Fuldkorn indeholder blandt andet kræftforebyggende stoffer, og så er de vigtige for fordøjelsen, som kan blive træg, fordi produktionen af østrogen aftager. Det er derfor også vigtigt med udholdenhedstræning, så du motionerer tarmene udefra. Kerner, fibre og mælkesyrebakterier kan så motionere dine tarme indefra og styrke dit immunforsvar, siger Søs Wollesen.

Husk de nærende olier

Hun anbefaler også, at du spiser masser af krydderurter og sørger for at få nærende olier. Her er det vigtigt, at du vælger omega-3-fedtsyrer frem for omega-6-fedtsyrer.

– Omega-3-fedtsyrerne er essentielle fedtsyrer, som kroppen ikke selv danner, men som er væsentlige for en lang række processer i kroppen, blandt andet hormonproduktionen. De er også gode for hjerne, øjne, led og nerver. Efter overgangsalderen har vi en øget tendens til at få små inflammationer i kroppen, og omega-6 danner stoffer, som kan vedligeholde de processer. Styr derfor efter omega-3, som du også får mere ud af, hvis du mindsker indtaget af omega-6, forklarer Søs Wollesen, der også råder til, man indtager kulhydrater.

Hun anbefaler desuden kosttilskud i form af urterne rosenrod og astragel, især i perioder, hvor du føler dig en smule presset.

Se også:

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.