Er du født om sommeren eller vinteren? Dét siger det om dig

Der er markante forskelle på sommerbørn og vinterbørn, viser nye undersøgelser. Sommerbørn er højere, kommer senere i puberteten og er generelt gladere.
Årstiden bestemmer, om din baby bliver en lille grinebider eller ej. 
Årstiden bestemmer, om din baby bliver en lille grinebider eller ej.  FOTO: Scanpix

Har du længe undret dig over den store forskel på dig og dine søskende?

Måske skal du finde svaret i jeres fødselsdatoer, for er I født på forskellige årstider, kan det have en del at gøre med både jeres fysik og jeres sind.

Dette kan du også have i tankerne, hvis du lige nu planlægger at lave et barn - ønsker du at få det om sommeren eller om vinteren? Det har nemlig stor betydning, viser nye britiske undersøgler, ifølge TV2.

Sommerbørn bliver højere

Det er især på tre områder, at forskellene er synlige, viser forskningen fra Cambridge Universitet, der har kigget nærmere på fødselsdata fra mere end 450.000 britiske mænd og kvinder. 

Børn født om sommeren:

  • Har større fødselsvægt
  • Bliver højere som voksne
  • Kommer senere i puberteten, hvis de er piger

Og hvorfor er det nu sådan?

Jo, forskernes bedste bud er, at sommerbørn er mere udsat for sollys og får mere D-vitamin i den sidste halvdel af graviditeten, altså i mens de stadig er i moderens mave.

Sommerbørn omgives af glæde

Det er ikke kun fysikken, der er under påvirkning af årstiderne. Det er humøret også, viser tidligere britiske undersøgelser.

Her bliver det påvist, at sommerbørn generelt er mere optimistiske og lykkelige end de mennesker, der er født om efteråret og vinteren.

Det skyldes angiveligt, at det er godt for børn at være omgivet af voksne, der er glade, fordi de er påvirket af sommeren og solen.

Samtidig bringer sollyset noget godt frem i børnene selv, viser en undersøgelse bragt i Nature Neuroscience i 2010, hvortil forskeren bag siger dette om vinterbørnene:

Ens biologiske ur måler længden af dagene og tilpasser derved ens humør efter hvilken årstid, man befinder sig i. Flere undersøgelser har tidligere vist, at folk, der er født i vintermånederne, har større risiko for at udvikle sindslidelser som depression, skizofreni eller for at blive maniodepressiv. De er alle forbundet med forstyrrelser af den normale døgnrytme, sagde den britiske professor, Douglas McMahon, dengang til pressen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.