Er du en af dem? Mange danskere har denne sygdom uden at vide det

Mange danskere får ikke tilstrækkelig med behandling, når de oplever astmasymptomer, og derfor lever en del mennesker med ubehandlet astma. Det er uacceptabelt, mener ekspert.
Du tror måske, det er allergi - men har du overvejet, at du måske har astma?
Du tror måske, det er allergi - men har du overvejet, at du måske har astma? Foto: Scanpix/Modelfoto

At leve ubehandlet med en astmasygdom bør ikke være acceptabelt. Derfor skal du også reagere, hvis du oplever vedvarende luftvejsgener, lyder opfordringen fra Vibeke Backer, der er professor på lungemedicinsk afdeling på Bispebjerg hospital.

Mange kvinder og mænd har lært at leve med at være stakåndede ved løb, at det piber i luftvejene ved gang på trapper eller at have regelmæssig hoste. For nogle bliver det så grelt, at de til sidst bliver skubbet til lægen af en pårørende på grund af den manglende form, men her er det ikke altid, at man kan regne med at få den nødvendige undersøgelse.

- Manglende bevidsthed og behandling af astmapatienterne gør, at vi i højere grad bør stille krav til de praktiserende læger. Det er for eksempel ikke altid den rigtige løsning, at en patient med hoste blot får stukket dyr medicin i hånden, fordi vedkommende formodentligt lider af astma. Lægen skal kunne dokumentere, at der er en sygdom før vedkommende starter en behandling, og patienten skal derefter kunne leve uden åndedrætsbesvær, siger Vibeke Backer.

At et hjem er skinnende burde holde astmaen fra døren. Eller hvad? Det er faktisk en misforståelse, at meget rengøring forhindrer dig i at få astmaudbrud: Læs hvorfor på Q.dk

Vigtigt at få behandlet astma
Lægerne tyr, ifølge Vibeke Backer, i høj grad til bare at konstatere astmasygdommen uden yderligere kortlægning, fordi den er en af de hyppigste sygdomme hos unge og unge voksne.

Omkring 300.000 mennesker lider af astma og 500.000 lider af høfeber i Danmark, og derfor kan det være meget naturligt at formode, at der kan være noget om patientens mistanke, men det er vigtigt at få stillet diagnosen før der skrides til behandling, ifølge eksperten.

Når patienterne endelig er kommet så langt som til lægen, kan der være endnu en forsinkelse på behandling af symptomerne. Den praktiserende læge skal nemlig stille diagnosen, og det kan godt tage tid – og det er også væsentligt at kortlægge sværhedsgraden, fordi det har betydning for valg af behandling. Patienten kan derefter risikere at blive underbehandlet, fordi patienten ikke er bevidst om hvor mange symptomer, der er. Lægen får ikke alt frem, og dermed er sygdommen ikke kortlagt grundigt nok, og det er, ifølge Vibeke Backer, ikke acceptabelt at opleve daglig hoste som astmapatient, fordi det er meget enkelt at medicinere sig ud af med den rette behandling.

8 tips til løbere med allergi: Se hvilke forholdsregler du skal tage her

Også høfeberpatienter kan være ekstra uheldige ved mødet med lægen, hvis de samtidig lider af astma.

- Ved svær høfeber kan patient og læge sammen glemme lungerne, hvis øjne og næse sejler i vand. Det, der ofte kan gå galt her, er, at lægen ikke får undersøgt, om der også er tale om astmasymptomer. 60 procent af alle høfeberpatienter har nemlig også astma, siger Vibeke Backer.

Her i maj går vi desuden høfeber-sæsonen i møde, og det betyder, at vi ofte vil forsøge i første omgang at dæmpe vores symptomer med medicin, der nemt kan købes i håndkøb på apoteket, hvilket ikke ligefrem hjælper os på vej til et egentligt lægetjek.

Allergiekspertens bedste råd til vaskepulver

Kan have store konsekvenser
At astma-symptomer generelt ikke bliver grundigt undersøgt, kan have alvorlige konsekvenser. En velbygget teenagedreng kan eksempelvis opleve astma-lignende luftvejsgener, gå til lægen og få udleveret medicin, for derefter at erfare, at det ikke er muligt at blive komme ind i militæret eller blive optaget på politiskolen, fordi han er blevet behandlet for astma.

Ved lægen kommer, ifølge Vibeke Backer, to typer af astmapatienter: De, der har lært at leve med deres astma, som faktisk udgør en ret stor gruppe, og den gruppe, der godt er klar over, at de har sygdommen, men som ikke gør noget ved den.

- Det er hul i hovedet. Der er ingen grund til ikke at blive behandlet for sin astma. Behandlingen er måske dyr, men kan også gøre det muligt for dig at gennemføre et maraton, hvis det skal være, siger Vibeke Backer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.