Er du blandt dem? 250.000 danskere kan blive ruineret

En kvart million danskere vil statistisk set blive ramt af langtidssygdom og truet af økonomisk ruin, fordi deres forsikring pludselig er blevet mindre værd.
Mere end hver femte mand og næsten hver tredje kvinde bliver i løbet af deres arbejdsliv så syge, at de mister evnen til at arbejde i tre måneder eller mere.
Mere end hver femte mand og næsten hver tredje kvinde bliver i løbet af deres arbejdsliv så syge, at de mister evnen til at arbejde i tre måneder eller mere. Colourbox (arkivfoto)

Først bliver du alvorligt syg og mister arbejdsevnen. Så går bunden ud af din økonomi - selv om du har tegnet en forsikring. En kvart million danskere vil statistisk set blive ramt af langtidssygdom og truet af økonomisk ruin, fordi deres forsikring pludselig er blevet mindre værd. Det viser beregninger, som Danica Pension har foretaget for Politiken.

Økonomisk bombe

- Hvis du bliver langvarigt syg, så du ikke kan arbejde i en periode, kan du meget vel blive tvunget til at sælge huset og bilen og meget andet, hvis du ikke har fået opdateret din forsikring, siger cheføkonom Jens Christian Nielsen fra Danica Pension til Politiken mandag.

Situationen skyldes en reform af fleksjob og førtidspension, som fra 1. januar 2013 gjorde det sværere at få penge fra det offentlige, når man mister evnen til at arbejde. Med de nye regler kommer man ikke længere direkte på førtidspension, hvis man mister evnen til at arbejde. De fleste må i op til fem år nøjes med en indkomst svarende til kontanthjælp, før de kan få førtidspension.

Og selv om man har den forsikring mod tab af erhvervsevne, som mange hidtil er blevet anbefalet af deres selskab, hjælper den ikke. Udbetalingen fra forsikringen vil i de fleste tilfælde blive modregnet i pengene fra det offentlige, så man ender med samme lave indkomst.

- Det vil sige, at den forsikring, der netop skal dække de manglende lønindtægter under langvarig sygdom, ikke dækker danskernes økonomiske behov i sygdomsperioden. Den kombination er en økonomisk bombe under mange privatøkonomier, siger Jens Christian Nielsen til Politiken.

Det vil ramme flere

De ændrede regler betyder, at langt flere vil komme i økonomiske problemer, hvis de bliver syge. Før ændringen var 21 procent af danskerne underforsikret mod sygdom. Efter reformen af førtidspension er andelen næsten fordoblet, så 41 procent nu er underforsikret, viser data fra Danica. Selv om reformen trådte i kraft 1. januar 2013, er det først nu, Danica har overblik over, hvordan den virker.

- Det har taget noget tid, før konsekvenserne af reformen er blevet klare for os, siger Jens Christian Nielsen til Politiken.

Lang tids sygdom er aktuel for mange danskere. Mere end hver femte mand og næsten hver tredje kvinde bliver i løbet af deres arbejdsliv så syge, at de mister evnen til at arbejde i tre måneder eller mere, viser Danicas analyse.

Det betyder, at 600.000 danskere står til at blive sygemeldt fra arbejdet i tre måneder eller mere. Hvis 41 procent af dem er underforsikret, betyder det, at cirka 250.000 danskere vil blive syge uden at være tilstrækkeligt forsikret til at opretholde deres indkomst.

- Det her er meget interessante tal. De viser, at det er virkelig relevant, at man får tjekket, hvordan man er dækket ved sygdom, siger konsulent Louise Skjødsholm fra regeringens penge- og pensionspanel til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.