Er du arbejdsnarkoman? Det kan være et tegn på disse sygdomme

Ny forskning viser, at arbejdsnarkomaner ofte har symptomer på ADHD, angst, OCD eller depression.
Forekomsten af psykiske sygdomme markant højere blandt arbejdsnarkomaner, viser ny forskning.
Forekomsten af psykiske sygdomme markant højere blandt arbejdsnarkomaner, viser ny forskning. Modelfoto: Iris

Er arbejdsnarkomani et reelt problem i Danmark?

Det er ikke registreret som en lidelse, har ingen diagnose, og man kan ikke få behandling for det. Så nej, officielt er det ikke et problem, men virkeligheden er en anden, mener landets eneste ekspert på området, erhvervspsykolog Pernille Rasmussen.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Hun har gennem en årrække behandlet folk, hvis afhængighed af at arbejde ødelægger ikke bare deres eget liv, men deres families. Alligevel bliver problemet ikke taget seriøst.

Det kan ny forskning dog måske ændre på. Forskere fra Bergen i Norge, Nottingham Trent i Storbritannien og Yale Universitet i USA har bedt 16.426 voksne nordmænd i arbejde om at besvare syv spørgsmål for at afgøre, om de var afhængige af deres arbejde. Det var cirka otte ud af 100, hvilket stemmer overens med tidligere forskning fra andre lande. Deres psykiske tilstand blev så undersøgt, og hver tredje af disse havde symptomer på ADHD eller angst. Hver fjerde opfyldte kriterierne for den mentale sygdom OCD, der giver sig udtryk i tvangstanker og tvangshandlinger, mens hver tiende havde en depression. Det er langt flere end blandt ikke-afhængige.

Faktisk er forekomsten af alle slags psykiske sygdomme markant højere blandt arbejdsnarkomaner, udtaler klinisk psykolog Cecilie Schou Andreassen fra Bergen Universitet til MedicalXpress.com, som dækker den nyeste medicinske forskning i verden:

"Så hvis man tager sit arbejde til ekstremerne, kan det være et tegn på dybere psykologiske og følelsesmæssige problemer. Om det er
arbejdsafhængigheden, der skaber de mentale forstyrrelser eller omvendt, er fortsat usikkert," siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.