Er dit kæledyr også begravet i baghaven?

En undersøgelse viser, at vi foretrækker at have vores døde kæledyr begravet i baghaven, men hvad er egentlig reglerne på området?
Det kan være smertelig affære, at skulle sige farvel til familiehunden for både børn og voksne. Derfor er det rart, hvis den ligger i baghaven, så den ikke er så langt væk.
Det kan være smertelig affære, at skulle sige farvel til familiehunden for både børn og voksne. Derfor er det rart, hvis den ligger i baghaven, så den ikke er så langt væk. Foto: Claus Lunde/POLFOTO

Det er ikke nemt at sige farvel til hverken hamster eller hund, når kæledyret dør. En undersøgelse foretaget af boligsiden.dk blandt brugerne viser således, at hele 75 procent af de 1248 adspurgte har begravet deres afdøde kæledyr i baghaven.

Men selvom man begraver sit kæledyr på sin egen grund, er der alligevel en række bestemmelser på området, man skal kende inden, siger Stig Mellergaard, souschef i kontoret for dyresundhed i Fødevarestyrelsen, til Ritzau Fokus.

- Der er ingen regler for, hvor mange dyr, du må grave ned på grunden, så længe der ikke er tale om en decideret dyrekirkegård, siger han.

Til gengæld ændrer reglerne sig jo større dyret bliver.

- Jo større dyret er, jo længere nede skal det ligge. En labrador skal eksempelvis ligge 80 centimeter nede. Det er så andre kødædende dyr som ræve ikke kan lugte den og grave den op, forklarer han.

Særligt lovgivningen omkring begravelse af hunde, er relevant. Ifølge dyrelæge Ken Cranø fra Falster Dyreklinik er det særligt dem, der ender med at ligge i haven.

- Folk har klart et tættere forhold til deres hund, end de har til en kat. Der er klart flest hunde blandt de dyr, folk selv vælger at skaffe sig af med, siger han.

Hos Falster Dyreklinik koster det 250 kroner, hvis klinikken skal skaffe det døde dyr af vejen, men det kan sagtens blive dyrere. Ønsker man at få sit kæledyr kremeret, koster det mellem 900-1500 kroner, vurderer Forbrugerrådet.

Når folk vælger selv at skille sig af med deres kæledyr har det imidlertid ikke noget med penge at gøre. Det handler om følelser, vurderer Ken Cranø.

Det er sygeplejeske Sandra Thomsen fra Skovshoved Dyreklinik på Nordsjælland enig i.

- Det har nok noget at gøre med, at man har dyret tæt på, så man kan gå ud og sige hej til dem en gang imellem. Det er en følelsesladet beslutning for folk, og det har vi stor respekt for, siger hun.

Der er da heller ingen tegn på, at vores følelser for kæledyrene aftager. Hos Fødevarestyrelsen er man på det seneste blevet præsenteret for en ny udfordring på området.

- Flere danskere begynder at holde grise som kæledyr. Dem må man altså ikke begrave i baghaven på grund af smittefare. De skal kremeres på samme måde som heste og andre arbejdsdyr, siger Stig Mellergaard.

Begravelse af kæledyr i baghaven
  • I en undersøgelse foretaget blandt 1248 husejere svarer cirka 75 procent, at de på et tidspunkt har begravet et kæledyr i baghaven.
  • Begraver man kæledyret i baghaven, skal det ligge mellem 0,5 -1 meter nede alt afhængig af dyrets størrelse.
  • Ønsker man i stedet at få kæledyret kremeret og begravet, koster det mellem 900-1500 kroner afhængig af hvor i landet, du bor.
  • Er der tale om større kæledyr, som ønskes begravet i nærheden af en drikkevandsindvinding, skal du søge din kommune om tilladelse.

Du kan læse mere om bortskaffelse af døde kæledyr her

Kilde: Boligsiden.dk og Fødevarestyrelsen

 

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.