Er det dig? Se hvor kvinder tjener mere end mænd

36 kroner mere i lønningsposen pr. time. Det får en mand i gennemsnit i forhold til en kvinde på det danske arbejdsmarked, viser de tørre tal fra Danmarks Statistik.
I følge Danmarks Statistik, så er det ikke kvinden her, som får den bedste timeløn.
I følge Danmarks Statistik, så er det ikke kvinden her, som får den bedste timeløn. Foto: Christian Als/Scanpix/arkiv

I 2015 var den gennemsnitlige timeløn på det danske arbejdsmarked 252 kroner i timen. For kvinder var timelønnen 233 kroner og for mænd 269 kroner.

Eller med andre ord: Mænd fik i gennemsnit 36 kroner mere i lønningsposen pr. time.
Det viser de tørre tal fra Danmarks Statistik.

Mænd har altså generelt en højere løn end kvinder. Men der er en række områder, hvor kvinderne fører på lønnen, skriver Finans.dk.

Det gælder blandt andet ved "arbejde med tilberedning af mad eksklusiv kokkearbejde", at kvinder i snit har 16 kroner mere i timen - hvilket svarer til lidt mere end 10 procent mere end mændene.

Indenfor motions-området er kvinderne også lønførende. Således noterer Danmarks Statistik, at kvinder med "instruktørarbejde inden for fitness og beslægtede områder" har ni kroner mere i timen.

"Pædagogisk arbejde, førskolebørn" giver kvinderne fem kroner mere i timen, mens "børneomsorgsarbejde" giver fire kroner mere i timen til kvinderne i gennemsnit.

Mænd har meget mere

Når man kigger på arbejdsfunktioner, hvor mænd har en højere timeløn end kvinder, så finder man en væsentlig større forskel - både i kroner og i procent.

For eksempel giver "handel med værdipapirer og valuta" mænd 126 kroner mere i timen end, hvad kvinder kan hente hjem i den funktion, mens mænd der udfører "dommerarbejde" får 84 kroner mere i timen. Det svarer til en timeløn der ligger 24 procent højere end deres kvindelige dommerkollegers timeløn.

De vellønnede job 

I øvrigt hører piloter, speciallæger og dommere til dem, der har den gennemsnitligt højeste månedsløn, skriver Finans.dk.

De har en gennemsnitlig månedsløn på henholdsvis 89.500 kroner, 78.000 kroner og 68.500 kroner - kun slået af virksomhedsledere, som, ifølge Danmarks Statistik, i snit henter knap 100.000 kroner før skat om måneden.

Blandt de lavest lønnede er "kasseassistenter inden for catering og fastfood" med en månedsløn på 23.800 kroner. 

Du kan blive endnu klogere på Danmarks Statistiks analyse her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.