Er bøssers blod mere beskidt end andres?
Bøsser må ikke donere blod, og transkønnethed står stadig på listen over psykiske sygdomme. Hvornår stopper vi med at sygeliggøre homoseksuelle og transpersoner, spørger Niko Grünfeld fra Alternativet.

Af Niko Grünfeld
SE ALLE BLOGINDLÆG

Lørdag var den årlige Aarhus Pride tilbage og satte både kulør og vigtige politiske spørgsmål på dagsordnen i Smilets By.

Det er vigtigt, at vi som samfund med arrangementer som priden i Aarhus sætter fokus på rettigheder for LGBT-personer (lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner). Lige så vigtigt er det dog, at vi ikke kun forholder os til udfordringerne på de særlige mærkedage. Der er nemlig fortsat mange ting, vi skal have ændret for at give alle mulighed for at leve det liv, de finder mening i.

For videre at gøre op med fordomme og gammeldags tænkemåder ønsker vi i Alternativet to ting. For det første at fjerne transpersoner fra listen over psykisk syge, og for det andet at tillade homo- og biseksuelle mænd at donere blod. På den måde vil Danmark fortsat være foregangsland for individuel frihed og selvbestemmelse.

Er transpersoner psykisk syge?

I dag står transkønnethed på Sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme, hvilket i mine øjne er fuldstændigt forkert. Det er helt urimeligt, at transkønnede skal igennem en nedværdigende psykiatrisk udredning for at kunne få lov til at fysisk afspejle det køn, de føler sig som og dermed er.

Det kan de fleste af Folketingets partier også godt se, men alligevel er listen ikke blevet ændret. Det skal vi simpelthen have gjort noget ved. Ved at ændre listen og afskaffe de tvungne psykiatriske udredninger vil vi anerkende og respektere transpersoners selvbillede og ret til selvbestemmelse. Det er dog ikke kun samfundets accept af transpersoner, vi skal have styrket.

Nej tak til bøssers blod

Er bøssers blod mere beskidt end andres? Selvfølgelig ikke, men ifølge blodbankernes karantæneregler må en mand ikke donere blod, hvis han i løbet af sit liv har haft seksuel kontakt med en anden mand.

Det er i min optik alt for generaliserende med den automatiske sygeliggørelse. Man er ikke HIV-smittet, bare fordi man ikke er heteroseksuel. Der er masser homo- og biseksuelle mænd, der ingen smittefare udgør, ligesom der er mange heteroseksuelle kvinder, som potentielt har virussmitter blod. Derfor er en persons seksuelle orientering ikke et fornuftig forbudsgrundlag.

Jeg ønsker mere mangfoldighed og ser det som en forudsætning for et sundt og frigjort Danmark. Mangfoldighed handler om forskellighed og er en ressource, som kan bidrage til udvikling, succes, vækst og et styrket fællesskab. Forskellighed får os til at se tingene fra flere vinkler: At udfordre hinandens idéer, synspunkter og tilgange - gøre dem bedre og stærkere. Derfor skal vi have gjort op med de gammeldags tænkemåder, der stadig findes, så samfundet kan bidrage positivt til tolerancen.

Transpersoners ret til egen krop og homo- og biseksuelle mænds ret til at donere blod er to vigtige steder at sætte ind.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Om Niko Grünfeld

Niko Grünfeld er medstifter af Alternativet og arbejder for partiet som politisk udviklingskonsulent på Christiansborg. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor. Niko er desuden spidskandidat for Alternativet København og opstillet til Borgerrepræsentationen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.