Entreprenørfirma tager skylden for sammenstyrtet boligblok

Renovering af en boligblok var en af årsagerne til, at den styrtede sammen i weekenden. NCC påtager sig ansvar.
En fireetages beboelsesejendom i Frederikshavn styrtede søndag formiddag delvist sammen. Nu tager entreprenøren ansvar for ulykken.
En fireetages beboelsesejendom i Frederikshavn styrtede søndag formiddag delvist sammen. Nu tager entreprenøren ansvar for ulykken. Foto: RENE SCHUTZE/POLFOTO

Da en boligblok i Frederikshavn søndag kollapsede, skyldtes det et samspil mellem flere uheldige omstændigheder.

Det viser en foreløbig undersøgelse foretaget af NCC, der står for renoveringsopgaven.

- Det er et samspil mellem flere uheldige faktorer, der førte til den alvorlige ulykke. Som totalentreprenør har vi det overordnede ansvar for projektstyringen, og det ansvar har vi ikke løftet godt nok, siger områdedirektør Henrik Krogh Holm i NCC Construction i en pressemeddelelse.

- Vi har aldrig oplevet en ulykke som denne før og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at sikre, at noget lignende ikke sker igen. Det er en ulykke, der bare ikke måtte ske, siger han.

Det var et utilstrækkeligt forarbejde og koordinering omkring nedrivning af ydermur, der var en af årsagerne til, at hjørnet af en boligblok søndag kollapsede.

Boligblokken med 300 lejligheder er under omfattende renovering. Og arbejdet var i fuld gang i den pågældende boligblok, hvor ulykken skete.

Man havde revet en ydermur ned, og planen var at opføre en ny for at give plads til mere isolering i hulmuren ind mod den blivende bagmur. Samtidig var gulvet i bygningen hugget op for også at øge isoleringen der.

Undersøgelsen af hændelsesforløbet viser, at ulykken blandt andet skete som følge af håndteringen af dette arbejde, oplyser NCC.

Bagmuren fik for stor belastning og mistede en del af sin stabilitet, da ydermuren og en massiv murpille var fjernet. Det blev forstærket af, at den eksisterende gulvkonstruktion også var fjernet og at der derfor ikke var støtte ved den nederste del af muren.

NCC har som totalentreprenør ansvaret for den overordnede byggeledelse. Som det ofte er tilfældet, står NCC også selv for at føre tilsyn på sagen.

- Selvom det er for tidligt at komme med endelige konklusioner omkring baggrunden for ulykken, må vi allerede nu konstatere, at vi burde have krævet et bedre projektmateriale fra vores rådgivere. Vi burde også have ført et mere omfattende tilsyn, siger Henrik Krogh Holm.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.