Ensomme bruger bedemænd som besøgsvenner

Ifølge bedemændenes brancheorganisation opsøges medlemmerne af ensomme ældre, som savner pårørende at snakke med om livets afslutning.
Ikke alle ældre har en fortrolig eller pårørende at tale med om de svære og store tanker, der melder sig i livets efterår.
Ikke alle ældre har en fortrolig eller pårørende at tale med om de svære og store tanker, der melder sig i livets efterår. Foto: SCANPIX modelfoto

Ensomme ældre bruger bedemanden som samtalepartner. Det oplever Brancheorganisationen Danske Bedemænd.

Mennesker, som er ensomme, går selv til bedemanden for at planlægge deres egen begravelse.

Og i den forbindelse oplever bedemænd ofte, at skulle bruge længere tid på et ensomt menneske, som savner pårørende at snakke med om livets afslutning.

- Man kan jo ikke sammenligne det med at være besøgsven, men det er sådan, vi mange gange bliver brugt, siger bedemand Frank Hejslet fra Sæby.

Når han kommer ud til en ensom uden pårørende, sker det ofte, at han bliver mødt med et fuldt dækket kaffebord, for nu kommer der endelig en, man kan tale med.

- Det er tydeligt, at hvis man er enlig, så er man måske også ensom og derfor bliver vi nok brugt til nogle lidt længere samtaler, siger han til DR Nordjylland.

Bekræfter tendensen

DR Nordjylland har været i kontakt med flere nordjyske bedemænd, som bekræfter tendensen.

I Brancheforeningen Danske Bedemænd, kan lokalformand for Jylland, Hanna Nørager Sørensen, også nikke genkendende til udviklingen.

- Når man begynder at snakke om, at man skal herfra, så melder savnet sig måske i forhold til, at man netop ikke har nogen at snakke med om det, siger hun.

Hendes oplevelse er, at nogen ikke rigtig ved, hvor de ellers skal gå hen.

- På en eller anden måde er det jo lidt desværre, at vi ligesom er nogle af de eneste, man kan række ud til, siger lokalformanden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.