Enlige forældre lever i skjult fattigdom

En usynlig gruppe af enlige forsørgere kæmper dagligt for at få økonomien til at hænge sammen.
Mange enlige forsørgere må søge om tilskud for at få råd til tøj og børnefødselsdage.
Mange enlige forsørgere må søge om tilskud for at få råd til tøj og børnefødselsdage. Foto: Scanpix

Mange enlige forsørgere søger om hjælp til at købe vinterstøvler til børnene. Tilskud til at holde datterens fødselsdag. Eller et bidrag, så sønnen kan gå til fodbold.

Sådan lyder de desperate og indtrængende stemmer fra 201 enlige forsørgere ifølge Politiken i en ny rapport fra analyseinstituttet Analyse & Tal.

Rapporten gennemgår ansøgningerne til Børnesagens Fællesråds stipendium for eneforsørgere fra sidste år, og den beskriver det, Børnesagens Fællesråd oplever i sit arbejde, siger sekretariatschef Inge Marie Nielsen til Politiken: "Vi behøver ikke at diskutere, om der er fattigdom i Danmark. Det er der. Der er enlige forsørgere, som lever under ekstremt vanskelige forhold og hver dag kæmper for at få økonomien til at hænge sammen. Men normalt er det en usynlig gruppe".

60,7 procent af ansøgerne er officielt ikke fattige, fordi de ligger over den fattigdomsgrænse, den tidligere regering vedtog.

Alligevel viser analysen, ud fra de budgetter, ansøgerne har sendt sammen med deres årsopgørelser, at det gennemsnitlige rådighedsbeløb er på 1.431 kroner pr. person. Det er, hvad der er til mad, tøj og fornøjelser, når de faste udgifter er betalt. Til sammenligning er det anbefalede rådighedsbeløb fra Forbrugerrådet Tænk i gennemsnit mellem 3.750 og 2.857 kr. per person, alt efter antallet af Dertil kommer, at ansøgernes boligudgifter fylder ustyrligt meget.
Mange ansøgninger bærer præg af, at det er skamfuldt at være fattig og at bede om hjælp. Børnesagens Fællesråd beklager, at forældrene og ikke mindst børnene er en overset gruppe: " De går alene med problemerne, som så bliver den enkelte families problem frem for et samfundsanliggende ", siger Inge Marie Nielsen.

Som Formand for Rådet for Socialt Udsatte sad Jann Sjursen sad i det udvalg, som var med til at formulere fattigdomsgrænsen: "Ofte taler vi, som om der ikke er fattigdom i Danmark. Men det er en illusion, at vi har så fintmasket et sikkerhedsnet, at de, som har brug for hjælpen, også får den. Det tabu er fattigdomsgrænsen med til at bryde", siger Jann Sjursen til Politiken.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den ny socialminister, Karen Ellemann-Jensen (V), og fattigdom er ikke eksplicit nævnt i regeringsgrundlaget. Venstres social- og indenrigsordfører, Jan E. Jørgensen, har ikke læst rapporten, og han kan endnu ikke sige, om den ny regering vil fastholde fattigdomsgrænsen, men han mener, at bekæmpelse af fattigdom er vigtig og at det går den rigtige vej:

"Både nationalt og internationalt. Det ser jeg i oplysninger fra FN, og desuden er købekraften en helt anden i dag end for 20-30 år siden, så man i dag eksempelvis kan købe tøj til helt andre priser end tidligere", siger han til Politiken.

Jan E. Jørgensen mener, at familier skal løftes ud af fattigdom: "Vi vil blandt andet øge forskellen mellem det, du får i overførselsindkomst, og det, du kan tjene i et lavtlønsjob, og det er netop for at trække folk ud af et dårligt mønster og give børn nogle gode rollemodeller Og hvis man har et meget dårligt helbred og ikke kan tage et arbejde, så skal man være på førtidspension".

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.