Enlig på kontanthjælp: En falliterklæring som mor

"Det skal kunne betale sig at arbejde," lyder det igen og igen under valgkampen, hvor blandt andet gruppen af enlige kontanthjælpsmodtagere med børn bliver fremhævet. Avisen.dk har talt med Nathalie Hansen om hendes frustration over ikke at kunne give sin datter det, hun ønsker sig.
Det er fuldstændigt hul i hovedet at tage pengene fra folk på kontanthjælp, mener 25-årige Nathalie Hansen
Det er fuldstændigt hul i hovedet at tage pengene fra folk på kontanthjælp, mener 25-årige Nathalie Hansen Foto:Privat

Når husleje, vand, el, varme og andre faste udgifter er betalt, har Nathalie Hansen fra Øster Højst i Sønderjylland 2.500 kroner til mad, tøj og bleer til hendes 2-årige datter. Når måneden er omme, er der ikke flere penge tilbage i kassen.

- Jeg vender hver eneste 50-øre. Men det er alligevel svært at få pengene til at række en hel måned. Selvom vi sparer hver evig eneste dag. Det er så træls, fortæller Nathalie Hansen.

Falliterklæring som mor

Nathalie Hansen fortæller, at hun køber det billigste mad til supermarkedet til hende og datteren, og at de ofte får rugbrødsmadder til aftensmad, da det er billigere. Hun har ikke mulighed for at spare op og derfor er der heller ikke udsigt til, at hun kan tage sin datter med ud på oplevelser til sommer.

- Jeg ville skide gerne til Legoland eller badeland med min datter. Og give hende en god oplevelse til sommer, ligesom alle andre børn får. Men jeg har bare ikke råd.

Hvis hun skal skeje ud med datteren, tager de til Rømø strand, der ligger i nærområdet.

- Men det er bare ikke skide interessant at besøge den samme strand igen og igen, siger Nathalie Hansen, der ofte må sige nej til sin datter.

- Jeg bliver så pisse ked af det, når jeg evigt og altid skal sige nej til min datter, når hun for eksempel spørger, om hun må få en is. Jeg ville jo gerne give hende noget mere, end hvad jeg kan. Jeg føler, det er en falliterklæring som mor, siger Nathalie Hansen.

Billig husleje

Da Nathalie Hansen er under 30 år, får hun uddannelseshjælp, hvilket er en lavere kontanthjælp på niveau med en SU. Den giver 8.634 kroner efter skat. Oveni får hun boligsikring, børnecheck og særligt børnetilskud, fordi hun er enlig. Det giver hende i alt 12.175 kroner udbetalt i offentlige ydelser.

Hun bor til leje i et hus, der er til salg. Men hun håber ikke, det bliver solgt foreløbigt, da hun kun betaler 4.500 kroner om måneden i husleje, vand, varme og el. Et beløb hun næppe finder billigere, når hun engang skal ud at finde et nyt sted at bo, når huset bliver solgt.

- Jeg kommer nok ikke til at finde noget til under 6.000 kroner med vand, varme og el. Så jeg håber, jeg kan blive boende længe endnu. Ellers ved jeg slet ikke hvordan, jeg skal få det til at løbe rundt.

Røg ned i hul efter tvillingesøsters død

Nathalie Hansen lider af angst og depression, og er på nuværende tidspunkt ikke i stand til at arbejde. Men hun starter snart på medicinsk behandling og håber, at hun om et år er tilbage på arbejdsmarkedet.

Nathalie Hansen var glad for sit tidligere arbejde som sosu-hjælper på et plejehjem. Men i 2009 omkommer hendes tvillingesøster i et voldsomt trafikuheld, der også går ud over tvillingesøsterens dengang et-årige søn. Han overlever ulykken, men i dag er hjerneskadet.

- Jeg gik fuldstændigt ned med flaget, fortæller Nathalie Hansen.

- Jeg røg ned i et hul og kunne ikke arbejde i rigtig lang tid.  Jeg kæmper stadig med det. Men jeg vil gerne komme videre og jeg vil rigtig gerne arbejde igen, fortæller Nathalie Hansen.

Konservatives forslag er hul i hovedet

I mandags meldte de Konservative med formand Søren Pape Poulsen i spidsen ud, at de vil sætte et loft på, hvor meget man i alt kan modtage i offentlige ydelser.

De konservatives kontanthjælpsloft vil ikke påvirke Nathalie Hansens økonomi, da hun i forvejen får den laveste kontanthjælpsydelse. Men for enlige forsørgere over 30 år vil kontanthjælpsloftet betyde 2.121 kroner mindre udbetalt for dem med to børn, og 2.956 kroner mindre til dem med tre børn.

Ifølge Søren Pape Poulsen (K) skal der nemlig være en økonomisk gevinst på 3.000 kroner ved at gå fra kontanthjælp til et arbejde. Det skulle motivere de arbejdsløse til at komme i arbejde.

Nathalie Hansen forstår ikke, hvorfor politikerne tror, at det får folk i arbejde, hvis man sætter deres kontanthjælp ned.

- Jeg synes, det er fuldstændigt hul i hovedet. Folk kommer ikke i arbejde ved at have mindre penge. Det er ikke noget, der motiverer til søge arbejde, når man hele hele tiden spekulerer på, hvordan man skal få det hele til at løbe rundt. At være på kontanthjælp er en økonomisk krise, man kommer i. Man bliver syg af det, lyder det fra Nathalie Hansen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.