Enighed på G20: Forpligter sig til at øge global vækst

Nye mål er sat for den økonomiske vækst i verden på G20-topmøde i Australien.
Lederne fra verdens 20 største økonomier er blevet enige om et vækstmål for det kommende år.
Lederne fra verdens 20 største økonomier er blevet enige om et vækstmål for det kommende år. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

G20-landenes ledere har ved topmødet i Brisbane forpligtet sig til at øge landenes samlede økonomiske vækst med yderligere 2,1 procentpoint over de næste fem år.

Det oplyser G20-landene med den australske vært, premierminister Tony Abbott, i spidsen ved et pressemøde søndag.

- Det har været en weekend med resultater, hvor vi har opnået meget. Jeg er overbevist om, at G20 er gået et gear op. Vi reagerer ikke på begivenheder og udviklinger - vi sætter en dagsorden med vækst, siger Abbott.

- Vi har set samarbejde, ansvarlighed og konkrete planer. Jeg er sikker på, at verdens økonomier, verdens lande og mennesker verden over fremover vil få det bedre på grund af denne weekend.

- Det forventer verden, og det kræver vores befolkninger. Vi har nu vist, at regeringer kan arbejde sammen og skabe resultater. Vi skal og kan gøre det bedre og skabe flere job, siger han.

Tony Abbott har i løbet af weekenden stået stejlt på, at økonomisk vækst var det vigtigste punkt på mødets dagsorden frem for klimaforandringer.

Dog har klimaspørgsmålet og krisen i Ukraine fyldt meget i diskussionerne mellem verdenslederne.

I en fælles meddelelse meddeler G20-landene, at de har fokus på klimaet og udledningen af drivhusgasser.

- Vi støtter en stærk og effektiv indsats for at imødegå klimaforandringerne, lyder det.

Samtidig bakker landene i erklæringen op om den finansielle støtte til fonden Green Climate Fund, som både USA og Japan har forpligtet sig til at betale milliarder til.

Verdenslederne har også i weekenden aftalt at stå sammen om at slå ned på skatteunddragelse og korruption. Parallelt med det skal finansielle institutioner støttes for at undgå en gentagelsen af finanskrisen i 2008, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ved pressemødet oplyser Tony Abbott yderligere, at Kina bliver vært for G20-topmødet i 2016.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.