Enhedslisten vil hjælpe danske ledige: Virksomheder SKAL slå job op

I et forsøg på at hjælpe arbejdsløse danskere fremsætter Enhedslisten et nyt beslutningsforslag, der pålægger virksomheder at slå åbne stillinger op på jobnet.
For mange åbne stillinger bliver ikke slået op. Det mener Enhedslisten, der med et nyt beslutningsforslag vil hjælpe ledige danskere.
For mange åbne stillinger bliver ikke slået op. Det mener Enhedslisten, der med et nyt beslutningsforslag vil hjælpe ledige danskere. Arkivfoto: Torben Christensen/Scanpix

Når en virksomhed har en ledig stilling, skal de slå den op på Jobnet og kontakte det lokale jobcenter og den relevante fagforening.

Det mener Enhedslisten, der med et nyt beslutningsforslag ønsker at gøre det lettere for ledige i Danmark at finde et arbejde.

- Inden man besætter stillinger med importeret arbejdskraft, så må det være rimeligt at skulle henvende sig til det lokale jobcenter og den fagforening, der har overenskomsten, så de kan formidle jobbene til ledige i Danmark, siger beskæftigelsesordfører hos Enhedslisten Finn Sørensen til Avisen.dk.

Partiets forslag gælder ikke kun stillinger, som virksomheder ønsker at besætte med udenlandsk arbejdskraft, men alle ledige job, der ikke er kortvarige ansættelser.

Alt for få stillinger bliver slået op

Ifølge Enhedslisten bliver der slået alt for få ledige stillinger op. Partiet nævner blandt andet i forslaget, at der i 2015 var 18.000 forgæves rekrutteringer.

Af dem var kun 35 procent ifølge beslutningsforslaget slået op på Jobnet.dk, og 25 procent var blevet meldt til jobcentrene.

Med forslaget håber Enhedslisten, at informationen om jobåbninger i højere grad kommer ud til de ledige gennem jobcentre og fagforeninger.

Samtidig skal forslaget dæmme op for sager, hvor virksomheder har fortalt, at de ikke har kunnet finde ledige i Danmark til for eksempelvis at plukke jordbær, selvom de ikke har forsøgt, forklarer Finn Sørensen.

- Vi har jo hørt mange eksempler på, hvordan virksomheder systematisk importerer arbejdskraft fra Europa, siger han og fortsætter:

- Når fagforeningerne går ind i det, så viser det sig jo, at virksomheden slet ikke har søgt herboende arbejdskraft.

Lunken modtagelse

Både hos Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er man positiv overfor hensigten med forslaget. Men begge partier er forbeholdne, når det kommer til at lovgive.

- Vi savner, at der er flere job, der bliver slået op på Jobnet. Det vil vi gerne opfordre virksomhederne til, siger beskæftigelsesordfører for DF Bent Bøgsted til Avisen.dk.

Han mener dog ikke, at man kan pålægge virksomheder at slå alle ledige stillinger op.

- Man kan jo ikke sige, at de skal slå et job op, som de har besat to dage efter, at det er blevet ledigt, siger han.

Partiet vil dog gerne være med til at finde ud af, hvordan man kan få virksomheder til at ansætte ledige i Danmark frem for at gå efter udenlandsk arbejdskraft, siger han.

Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, har endnu ikke læst forslaget igennem, men er enig i ideen om, at alle job bør slås op på jobnet. Ligesom sin kollega hos DF tvivler han dog på, om man skal lovgive sig ud af det.

- Jeg har svært ved at se, hvordan man kan tvinge de private virksomheder og bestemme, hvordan de skal rekruttere deres arbejdskraft. Men jeg vil klart opfordre alle virksomheder til at slå de ledige stillinger op, siger han, til Avisen.dk

Bare et klik på musen

Det er ikke første gang Enhedslisten forsøger sig med forslaget. Også i 2013 og under valgkampen i 2015 luftede de idéen. Men det er første gang, at det bliver til et egentligt beslutningsforslag, der, hvis det får flertal, pålægger regeringen at gennemføre det.

Når Enhedslisten tidligere har nævnt muligheden for at lovgive om det i de politiske debatter på Christiansborg har kritiken ifølge Finn Sørensen været, at det ville blive for bureaukratisk.

Men det argument kan Enhedslistens ordfører ikke forstå.

- Det er jo bare et par klik med musen. Det bliver i hvert fald ikke mere bureaukratisk for virksomhederne, end det er for de arbejdsløse, siger Finn Sørensen (EL).

Han henviser til, at der bliver stillet mange krav til arbejdsløse på dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.