Enhedslisten: Staten skal ikke score kassen på SU-lån

Folketinget førstebehandler i dag et forslag fra Enhedslisten, der skal gøre det billigere for studerende at tage SU-lån.
Eva Flyvholm fra Enhedslisten mener ikke, at staten skal tjene penge på at låne ud til studerende.
Eva Flyvholm fra Enhedslisten mener ikke, at staten skal tjene penge på at låne ud til studerende. Foto: Betina Garcia / Scanpix

Staten har siden 2011 tjent 1,5 milliard kroner i renter på at låne penge ud til studerende. Det afslørede Ugebrevet A4 for en måned siden, men nu skal det være slut, mener Enhedslisten.

- Det er ikke meningen, at SU lånet skal være en pengemaskine for Staten, det skal tværtimod være et billigt lån, der sikrer at flere unge får mulighed for at tage en uddannelse, siger Eva Flyvholm, der er uddannelsesordfører for Enhedslisten.

Overskuddet er fundet ved at tage renteindtægterne og trække renteudgifterne, omkostninger til administration og tab på SU-gæld fra. Tallene fra 2011 til 2014 er regnskabstal, mens tallene fra 2015 og 2016 er budgettal. Kilde: Finanslov 2013-2016.

Staten låner selv pengene meget billigt i Nationalbanken, fordi renten for tiden er så lav. Men de låner dem ud igen til fire procent i rente til de studerende.

- Det vi foreslår er, at studerende skal kunne få lånet til den samme rente som Staten. På den måde bliver det en reel låneordning og en hjælpende hånd til studerende, og Staten kommer ud af den ærgerlige rolle som ågerkarl, siger Eva Flyvholm.

Forslaget bliver førstebehandlet i Folketinget fredag, men det bliver svært for Enhedslisten at samle flertal for at få det vedtaget.

- Jeg håber at de øvrige partier vil lave en aftale om at få ændret renten, så det igen er de studerende der bliver tilgodeset, siger Eva Flyvholm.

Over for Ugebrevet A4 sagde både SF og Dansk Folkeparti, at de ville være med til at kigge på, om renten skulle laves om, men ingen af partierne støtter forslaget, fordi de er bundet af et forlig på SU-området.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.